Инфлацията в Китай се е забавила до шестмесечен минимум

IF 10:46:01 16-02-2022
SS1041IF.009
Китай - икономика - инфлация

Инфлацията в Китай
се е забавила до
шестмесечен минимум


Пекин, 16 февруари (БТА)
Производствената инфлация в Китай е достигнала през януари най-бавния си темп от шест месеца насам, а растежът на потребителските цени също се е забавил, предаде Ройтерс. Това се случва на фона на по-слабото търсене в сектора на недвижимите имоти, новите ограничения за коронавируса и усилията на правителството да удържа покачващите се цени на материалите.
Индексът на цените на едро е нараснал с 9,1 на сто спрямо предходната година, съобщи днес в комюнике Националната статистическа служба. Увеличението е по-малко от прогнозираните в проучването на Ройтерс 9,5 на сто и растежа от 10,3 на сто през декември.
Докато производствените цени във втората по големина икономика в света остават високи заради сериозните проблеми с веригите за доставки в страната и чужбина, то относително ниската потребителска инфлация контрастира с това, което се наблюдава в повечето икономики по света.
Анализаторите смятат, че "охлаждащата" инфлация може да предостави възможност на Китайската народна банка (PBOC) да облекчи политиката си в подкрепа на забавящата се икономика, дори когато големите централни банки в другите страни я затягат.
Малко вероятно е опасенията за инфлацията да спрат мерките за разхлабване на политиката на централната банка, каза Шийна Ю, икономист в "Кепитъл икономикс" (Capital Economics).
Индексът на цените на дребно в Китай се е повишил с 0,9 на сто миналия месец спрямо същия период на предходната година. Икономистите в проучването на Ройтерс залагаха на увеличение от 1 на сто след растеж от 1,5 на сто през декември.
По-ниската инфлация отразява слабото вътрешно търсене, каза главният икономист в "Пинпойнт асет мениджмънт" (Pinpoint Asset Management) Чжъвей Чжан.
Китайската икономика и най-вече огромният й производствен сектор, се бори с повишените производствени разходи заради високите глобални цени на енергията.
През януари цените за добива на въглища са скочили с 51,3 на сто на годишна основа, а за извличане на петрол и газ - с 38,2 на сто.
Китайската държавна агенция за планиране съобщи по-рано този месец, че глобалната инфлация вероятно ще продължи известно време, но изрази увереност в способността на страната да се справи с необичайните флуктуации на цените.
Националната комисия за развитие и реформи ((NDRC) обяви, че очаква инфлацията на продуктовите цени да се забави допълнително тази година, а инфлацията на потребителските цени да достигне пика си.
Китайската народна банка намали лихвите и изля пари във финансовата система, за да намали разходите по кредитите, като се очакват допълнителни мерки за смекчаване на политиката.
Икономистът от "Кепитъл икономикс" очаква лихвите отново да се понижат до средата на годината.
Възможността на смекчаване на паричната политика е рядък лукс, на който се радва Китай и в контраст с останалите големи банки по света, които или са започнали да вдигат лихвите или се очаква да го направят тази година.
Междувременно политиците са предпазливи към прекалено голямото и бързо смекчаване на условията за кредитиране, което може да доведе до нов спекулативен растеж на цените на недвижимите имоти
Секторът на недвижимите имоти се "охлади" заради ограниченията върху заемите от строителите и все по-предпазливите купувачи, отбелязва Ройтерс. (Галя Горнишка)
/СС/