Безпрецедентно ниво на капиталови инвестиции от 8 млрд. лв. предвижда бюджетът за 2022 г., заяви премиерът Петков

IF 10:28:01 16-02-2022
RI1021IF.021
МС - Кирил Петков - изявление

Безпрецедентно ниво на капиталови инвестиции
от 8 млрд. лв. предвижда бюджетът за 2022 г.,
заяви премиерът Петков


София, 16 февруари (София Господинова, БТА)
Бюджетът, който в момента се внася за второ четене, има три основни приоритета, на които сме наблегнали. Първият е голямо ниво на инвестиции - капиталови инвестиции над 8 млрд. лв., което е безпрецедентно ниво на капиталови инвестиции, заяви в началото на правителственото заседание премиерът Кирил Петков.
В бюджета са предвидени инвестиции в човешки капитал с голям приоритет върху образованието и 125 процента от средната работна заплата за учителите, каза премиерът. Той посочи, че в социалната сфера също е предвидена безпрецедентна помощ за най-бедните слоеве на населението, включително и пенсионерите ще бъдат над линията на бедност.
Премиерът каза, че вчера в разговорите за отбрана на Консултативния съвет за национална сигурност при президента ясно се е очертало, че имаме невероятно големи язви в сектор "Отбрана". Дефицитите са огромни, но това го виждаме във всеки един от секторите, отбеляза Петков и съобщи, че се предвижда актуализация на бюджета на шестия месец. "Ще използваме тези шест месеца да сме сигурни, че този разпад, който се е случвал през годините, сега влизаме в контрол на него, обследваме всичките дефицити и предлагаме актуализация след шест месеца", каза Петков.

/РИ/