Правителството на Република Северна Македония стартира процес за осигуряване на алтернативни източници на газ

Правителството на Република Северна Македония стартира процес за осигуряване на алтернативни източници на газ

IKON 20:03:01 15-02-2022
VN1957IK.030
Република Северна Македония - енергетика

Правителството на Република Северна Македония стартира процес за осигуряване на алтернативни източници на газ


Скопие, 15 февруари (Кор. на БТА Маринела Величкова)
Да започне процес на реализиране на международни инвестиции, като първата стъпка към реализирането на стратегическите цели за енергийна независимост, сигурност и безопасност и фокусиране върху алтернативни източници на газ, реши на заседанието си днес правителството на Република Северна Македония. Чрез Електроцентрали на Северна Македония правителството стартира процес за резервиране на мощности за втечнен природен газ от терминала в Александропулис (Гърция), което ще повиши сигурността на доставките на природен газ за гражданите, се казва в прессъобщение на правителствената пресслужба.
Това е първа стъпка към реализирането на стратегическите цели за енергийна независимост, сигурност и безопасност и фокусиране и върху алтернативни източници на газ. Реализацията на тази инвестицията ще означава откриване на втори маршрут, т.е. доставка към Република Северна Македония на втечнен газ от други страни, което е потенциално увеличаване на капацитета за доставка на газ в страната, ще се отрази на либерализацията на пазара, а оттам и на конкурентоспособността на цените, се казва в прессъобщението.
Освен надеждното и дългосрочно снабдяване с втечнен природен газ за гражданите, се очаква и увеличаване на инвестициите в газификация. Предвид настоящата енергийна криза в Европа и в страната, това е конкретна стъпка, която трябва да даде резултат за стабилизиране на енергийните доставки в Република Северна Македония. Изпълнението на този проект, който е обявен за проект от особен интерес на Европейския съюз и за който Европейската комисия е дала подкрепа, осигурява ефективна интеграция с други важни инфраструктурни проекти за природен газ на регионалния пазар, пише в съобщението от правителствената пресслужба в Република Северна Македония. (МВ)

/ВН/