Украински авиокомпании евакуират самолетите си в чужбина заради риска от война

IF 19:38:31 15-02-2022
SS1934IF.027
Украйна - авиация

Украински авиокомпании евакуират
самолетите си в чужбина
заради риска от война


Киев, 15 февруари (БТА)
Украинската нискотарифна компания "Бийс еърлайн" (Bees Airline) съобщи днес, че е била принудена да изпрати всичките си самолети в чужбина заради все по-големите военни рискове, предаде Ройтерс. Тя последва примера на други авиопревозвачи след струпването на руски военни сили на украинската граница.
На 14 февруари трябваше да преместим един самолет във френския град Монпелие, а днес или утре ще направим същото и с останалите самолети, обяви компанията в комюнике на сайта си.
"Бийс еърлайн" е местна нискотарифна компания на три години, която предлага билети до известни места за почивка в страната и чужбина и работи с четири самолета Боинг 737-8ЕйчЕкс (Boeing 737-8HX), съобщи сайтът "Флайтрадар".
Украинските власти обявиха по-рано, че ще оставят въздушното си пространство отворено и се ангажираха да отпуснат средства за покриване на застрахователни рискове.
Въпреки удължаването на застрахователните полици за самолети и отпускането на средства от резервите на държавния бюджет, лизинговите компании, които са собственици на летателните апарати, искат те да бъдат преместени извън Украйна, обяви нискотарифната компания.
Някои авиокомпании вече спряха полети до Украйна или планират да го направят.
Украинските международни авиолинии (UIA) съобщиха днес, че ще изпратят в чужбина още два самолета в резултат на постигнатото споразумение със застрахователните компании, което им позволява да използват 13 самолета и да се придържат към сегашното разписание на полетите.
Нискотарифният превозвач "Скайап" (SkyUp) трябваше да отклони полет от Португалия в събота, след като собственикът на самолета му забрани да навлиза в украинското въздушно пространство. Компанията обаче обяви вчера, че е възобновила продажбата на билети след споразумение с украинското правителство.
"Бийс еърлайн" съобщи, че ще се завърне към нормална работа, след като ситуацията се успокои.
Русия обяви днес, че част от войските й се връщат в базите си след учения близо до украинската граница и постоянно се присмива на предупрежденията на западните страни, че готви инвазия, отбелязва Ройтерс. НАТО обаче коментира, че тепърва очаква да види доказателства за деескалация. (Галя Горнишка)
/СС/