Цените на органичните храни в Германия са се повишили заради нарасналото търсене

IF 19:26:01 15-02-2022
SS1921IF.026
Германия - търговия - органични храни

Цените на органичните храни
в Германия са се повишили
заради нарасналото търсене


Берлин, 15 февруари /БТА/
Потребителите в Германия през 2021 г. са купували повече органични храни, отколкото през предходната, но но те вероятно ще трябва да се подготвят за още по-високи цени тази година. Това заявиха днес експерти от отрасъла, цитирани от ДПА.
Засега е налице само леко увеличение на цените в магазините, посочва Диана Шаак от Информационно общество на селскостопанския пазар. Това обаче вероятно ще се промени заради по-високите цени на едно, както и на енергията и транспорта.
Според проучване, поръчано от федералното министерство на храните и селското стопанство, 38 на сто от анкетираните често или предимно са купували органични храни миналата година, което е увеличение спрямо 37 на сто при проучването през предходната година.
На въпрос за бъдещите им нагласи 41 на сто от анкетираните са отговорили, че ще купуват често органични продукти, а 6 на сто - изключително само такива, се посочва в проучване на "Еко барометър" (Eco-Barometer).
Органичното от дълго време вече не е само тенденция, каза пред ДПА министърът на храните Джем Йоздемир.
Ведомството му вижда по-голям потенциал за растеж в кетъринга и общественото хранене като цяло. Условията за производство, преработка и пускане на пазара трябва да бъдат допълнително подобрени със субсидии.
Миналата година секторът на органичните храни и напитки в Германия е имал оборот от почти 16 милиарда евро (18,2 милиарда долара), според данните на Федерацията за органична хранителна промишленост (BOLW). Това е увеличение с почти 6 на сто спрямо 2020 г.
Около 1-2 на сто от увеличението на продажбите през 2021 г. се е дължало на повишените цени, а 4-5 на сто на нарасналия обем, подчерта Шаак.
Потребителското поведение се е променило най-вече по отношение на месото и заместителите на месо, каза председателката на браншовата организация Тина Андрес.
Органичните продукти в момента са почти 7 на сто от германския пазар на хранителни стоки, според Федерацията за органична хранителна промишленост. (Галя Горнишка)
/СС/