Днес в Загреб бе учреден Българо-хърватски бизнес клуб

IF 18:21:01 15-02-2022
SS1816IF.019
Хърватия - България - бизнес клуб

Днес в Загреб бе учреден Българо-хърватски бизнес клуб
София, 15 февруари (Христо Воденов, БТА)
Днес в Загреб бе учреден Българо-хърватски бизнес клуб - структура, обединяваща българските фирми на хърватския пазар, и хърватските делови среди, осъществяващи сътрудничество с България, с цел разширяване и задълбочаване на взаимните контакти и стимулиране на инвестиционната дейност, съобщиха от посолството на България в Хърватия.
На учредителното събрание присъстваха представители на най-големите компании, опериращи на българския и хърватски пазар, като "Мебло Трейд" (представител на ТЕД), "Елмарк", "Рубикон Инженеринг", "Орбико груп", "Подравка", "Фортенова" и др.
За председател на клуба бе избран Бранко Роглич, създател и собственик на "Орбико груп", един от най-големите хърватски инвеститори в България. Заместник-председател на клуба е Мартин Кръстанов, изпълнителен директор на "Мебло трейд", пише в съобщението.
От страна на министъра на икономиката и индустрията на България, Корнелия Нинова бе отправен поздравителен адрес към новоучредения Българо-хърватски бизнес клуб.
Гостите бяха поздравени от посланик Генка Георгиева, която обърна внимание на българо-хърватските делови, културни и образователни връзки и подчерта ролята на бизнеса за задълбочаване на двустранните отношения.
Следващите стъпки, планирани от Посолството в подкрепа на клуба, са негови представяния в Министерството на икономиката и устойчивото развитие на Хърватия, в Хърватската стопанска камара и др.
Една от първите инициативи на клуба би било организирането на Бизнес форум с представяне на Регионална камара - София в Загреб през лятото. Очаква се клубът да се включи активно и в провеждането на други регионални бизнес срещи - например, гостуването на Пловдив в Задар, на Габрово в Сисак, на Видин във Вуковар и др.
/СС/