Ай Си Джи Би ще предлага на пазара свободния капацитет по интерконектора Гърция-България

Ай Си Джи Би ще предлага на пазара свободния капацитет по интерконектора Гърция-България

IF 17:42:01 15-02-2022
SS1737IF.013
природен газ - доставки - търговия

Ай Си Джи Би ще предлага
на пазара свободния капацитет
по интерконектора Гърция-България


София, 15 февруари (Христо Воденов, БТА)
Ай Си Джи Би АД (ICGB) ще предлага на пазара свободния капацитет по интерконектора Гърция-България чрез Регионалната платформа за резервации (RBP), съобщиха от компанията.
Проектната компания, отговаряща за реализацията на газовата връзка с Гърция, подписа договор с RBP - една от водещите европейски платформи за провеждане на търгове за капацитет. RBP предоставя услуги на общо 17 оператора на преносни системи и над 300 потребители.
Tова е вторият договор на Ай Си Джи Би с платформа за търговия с капацитет, след като по-рано тази година проектната компания стана най-новият системен оператор в портфолиото на платформата ПРИСМА (PRISMA).
"Като бъдещ независим системен оператор, ние сте стремим към това Ай Си Джи Би да предлага на пазара свободния капацитет по газопровода IGB по сигурен и прозрачен начин. Това ще осигури равен достъп на всички заинтересовани страни, които биха пожелали да резервират капацитет", отбелязаха изпълнителните директори на Ай Си Джи Би Теодора Георгиева и Константинос Караянакос.
Чрез Регионалната платформа за резервации (RBP) Ай Си Джи Би ще извършва тръжни процедури в точката за междусистемна свързаност в България.
Понастоящем половината капацитет на Ай Си Джи Би - или 1,57 млрд. куб. м/год., вече е резервиран в рамките на дългосрочни договори, сключени за срок до 25 години. Поради стратегическата си локация газопроводът има голяма синергия с планирания терминал за втечнен природен газ близо до Александруполис, Гърция. Въвеждането на терминала в търговска експлоатация в края на 2023 г. допълнително ще стимулира увеличаване капацитета на IGB до общо 5 млрд. куб. м/год., пише в съобщението.
Газовата връзка с Гърция е с планиран срок за въвеждане в търговска експлоатация през юли тази година.
/СС/