Цените на едро в САЩ скочиха през януари

IF 17:02:32 15-02-2022
SS1658IF.010
САЩ - цени - производител

Цените на едро в САЩ
скочиха през януари


Вашингтон, 15 февруари (БТА)
Производствените цени в САЩ през януари са нараснали повече от очакваното на фона на продължаващите проблеми по веригите за доставки, предаде Ройтерс. Това е още един знак, че високата инфлация може да се запази през по-голямата част от тази година.
Индексът на цените на едро за крайно търсене е скочил с 1 на сто миналия месец, след като се е повишил с 0,4 на сто през декември, съобщи днес министерство на труда. През 12-те месеца до януари индексът на цените на производител се е увеличил с 9,7 на сто след растеж от 9,8 на сто през декември.
Индексът на производствените цени се е забавил на годишна основа, тъй като миналогодишните увеличения не са включени в изчисленията. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че индексът ще нарасне с 0,5 на сто за месец и с 9,1 на сто на годишна основа.
Правителството съобщи миналата седмица за сериозно увеличение на цените на дребно през януари, като годишното равнище на инфлацията е отчело най-големия си растеж от 40 години.
Инфлацията се движи доста над поставената от Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ цел за 2 на сто. Икономистите очакват седем повишения на лихвата тази година. Инфлационният натиск идва и от високите заплати на фона на затягането на условията на трудовия пазар.
Насочването на разходите към стоки за сметка на услугите по време на пандемията от Ковид-19 и трилионите долари правителствена помощ за преодоляване на пандемичната криза е увеличило търсенето, което е изпреварило доставките и е повишило инфлацията. Острият недостиг на работна сила в заводите и други места по веригата за доставки затруднява снабдяването на пазара с продукти.
Проблемите по веригите за доставки показаха признаци на подобрение към края на 2021 г., но постигнатият напредък отново бе спрян заради бързото разпространение на варианта Омикрон.
Изключвайки променливи компоненти като хранителни стоки, енергия и търговски услуги, цените на едро са нараснали с 0,9 на сто през януари. Така нареченият основен индекс на производствените цени са се повишили с 0,4 на сто през декември. През 12-те месеца до януари основният индекс на цените на едро се е повишил с 6,9 на сто след увеличение от 7 на сто през декември. (Галя Горнишка).
/СС/