Американският щат Тексас съди "Мета" за нерегламентирано събиране на биометрични данни

IF 16:31:01 15-02-2022
SS1627IF.008
САЩ - Тексас - Мета - дело

Американският щат Тексас съди "Мета"
за нерегламентирано събиране
на биометрични данни


Вашингтон, 15 февруари (БТА)
Американският щат Тексас съди компанията майка на "Фейсбук" (Facebook) - "Мета" (Meta), за нерегламентирано събиране и използване на данни от лицево разпознаване, предаде ДПА.
В специално изявление главният прокурор на Тексас Кен Пакстън съобщи, че "Фейсбук" е събрал и използвал биометричните данни на милиони жители на Тексас, без да да получи тяхното съгласие за това, което е в нарушение на законите на щата.
Според Пакстън социалната медия е складирала милиони биометрични идентификации като "сканиране на ретина или ирис, отпечатъци от пръсти, гласови образци или записи на геометрията на ръце и глави", съдържащи се в снимки или видеа, качени от потребители.
Така "Фейсбук незаконно е използвал личната информация на потребителите и на случайни хора, за да разшири империята си и да получи рекордни печалби, допълва прокурорът.
В обвинението се посочва, че за разлика от други лични данни, като например номерът на социалната осигуровка, който може да бъде сменен, ако бъдзе откраднат, биометричните данни са постоянни и не подлежат на смяна. Веднъж откраднати, те биха могли да бъдат използвани до края на живота на потърпевшия.
/СС/