Прекъсване на газовите доставки ще намали стойността на европейската икономика, според ЕЦБ

Прекъсване на газовите доставки ще намали стойността на европейската икономика, според ЕЦБ

IF 16:09:01 15-02-2022
SS1604IF.006
Европа - ЕЦБ - газови доставки

Прекъсване на газовите доставки ще намали
стойността на европейската икономика,
според ЕЦБ


Франкфурт, 15 февруари (БТА)
Евентуалното прекъсване на газовите доставки в случай на конфликт между Русия и Украйна би подействало като шок и би намалило стойността на европейската икономика, предупреди Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирана от Ройтерс.
Това би увеличило допълнително въздействието на високите цени на енергията върху икономическия растеж на блока.
Опасенията, че руска атака срещу Украйна ще доведе до прекъсване на енергийните доставки за Европа, са една от причина за рекордните цени на енергията, които дърпат надолу растежа на еврозоната, съобщават от централната банка. Русия отрича да има каквито и да било планове за нахлуване.
В статия в Икономическия бюлетин на ЕЦБ се казва, че се очаква високите цени на енергията да намалят икономическите данни за еврозоната с около 0,2 процента тази година в сравнение с базовите нива на БВП.
Над 90 процента от газа, използван в еврозоната е от внос. Отрицателните икономически въздействия ще се увеличат допълнително, ако ЕС загуби част от доставките си на газ.
"Прякото и непрякото въздействие на хипотетично 10 процентово редуциране на доставките ще е шок за корпоративния сектор и се очаква да намали брутната добавена стойност на еврозоната с около 0,7 процента", предупреждават от банката.
Действителните последствия могат да бъдат дори по-големи, тъй като моделирането не отчита ефекта от промените в цените на енергията, казват от ЕЦБ.
Най-сериозен удар биха понесли Австрия и Словакия, а сред промишлените сектори вероятно производството на метали ще пострада най-много.
(Илиян Цвейн)
/СС/