Френските износители на вино и спиртни напитки с рекордни продажби през 2021 г.

IF 16:01:01 15-02-2022
SS1557IF.005
Франция - вино - спиртни напитки - износ

Френските износители на вино
и спиртни напитки с
рекордни продажби през 2021 г.


Париж, 15 февруари /БТА/
Френският износ на вино и спиртни напитки е достигнал нов рекорден максимум миналата година, благодарение на вдигането на американските мита и икономическото възстановяване след пандемията. Това обяви днес Федерацията на износителите на вина и спиртни напитки (FEVS), цитирана от Ройтерс.
Продажбите на вино и спиртни напитки, вторият най-голям износ на Франция след аерокосмическия сектор, са достигнали 15,5 милиарда евро (17,6 милиарда долара) през 2021 г. Това е увеличение с 28 на сто спрямо 2020 г. и с 11 на сто над равнището през 2109 г., съобщи браншовата организация.
Наложените от САЩ мита върху френските вина през 2019 г. в отговор на субсидии от страна на ЕС за самолетостроенето и ограниченията, които затвориха ресторанти, барове и безмитни магазини заради пандемията, рязко намалиха френския износ на алкохол през 2020 г.
Миналогодишният износ е нараснал и по обем, макар и в по-малък мащаб, достигайки 203 милиона кутии с 12 бутилки, което е растеж с 11 на сто спрямо 2020 г. и с 4 на сто спрямо 2019 г.
Увеличението по стойност е почти три пъти по-голямо от темпа на растеж по обем, свидетелствайки за нарастващата добавена стойност на износа на вино и спиртни напитки, каза председателят на федерацията Сезар Жирон.
Доставките на вино за САЩ, най-големият експортен пазар по стойност, са скочили с 34 на сто миналата година до 4,1 милиарда евро, като веднага след премахването на санкциите през март е бил отчетен растеж, съобщи браншовата организация.
Износът за американския пазар също се е увеличил с 10 на сто спрямо 2019 г.
Френският износ тази и идната година обаче може да бъде засегнат от по-ниската продукция след пролетните слани, които нанесоха щети на лозята, заяви Жирон.
Общото производство на вино се е понижило с 23 на сто миналата година, като обемът на реколтата от района Божоле е бил само наполовина от средното си равнище. Реколтата от престижния регион Бордо е намаляла с една четвърт, сочат данните на министерство на селското стопанство и храните.
Производителите на шампанско, които обявиха вчера рекордни продажби, отбелязаха, че по-слабото предлагане няма да засегне наличността, тъй като производителите ще могат да използват запасите си. Шампанското обикновено се прави от комбинация от вина, произведени през предходната година и по-рано. (Галя Горнишка)
/СС/