Производителят на полупроводници Ю Ем Си спря работата на завод в Китай заради случай на коронавирус

IF 14:42:31 15-02-2022
SS1437IF.001
Китай - полупроводници - коронавирус

Производителят на полупроводници Ю Ем Си
спря работата на завод в Китай
заради случай на коронавирус


Шанхай, 15 февруари (БТА)
Ю Ем Си (United Microelectronics Corporation - UMC), един от най-големите производители на полупроводници в света, спря работата на завода си в китайския град Сучжоу, в източната провинция Цзянсу, заради подозрения за заразяване с коронавирус на един от служителите. Това съобщи днес шанхайският информационен портал "Ицай глоубъл", цитиран от ТАСС.
Спрян е завод, произвеждащ осеминчови подложки, управляван от дъщерна структура на компанията.
След установяване на няколко местни случая на заразяване в Сучжоу, Ю Ем Си е започнала проверка за ковид на целия персонал. Работата на завода, разположен в индустриалния парк, където е открито местното огнище, ще бъде възобновена след получаване на съответното разрешение от властите.
Ю Ем Си е изразила увереност, че спирането на производството на завода няма да се отрази върху резултатите за първото тримесечие, пише електронното издание. Очаква се средната стойност на продукцията на компанията да нарасне с 5 на сто, а показателят за брутната печалба - да се задържи на ниво 40 на сто за отчетния период.
Заводът в Сучжоу, където месечно се произвеждат до 80 000 полупроводникови подложки, генерира до 5 процента от нетните продажби на Ю Ем Си, допълва изданието.
По оценки на експерти спирането на завода може да задълбочи проблема с недостига на полупроводници на световния пазар. (Елена Савова)
/СС/