ДПС няма отношение към приетия през 2012 г. механизъм за получаване на т.нар. "златни паспорти", заяви Йордан Цонев

ДПС няма отношение към приетия през 2012 г. механизъм за получаване на т.нар. "златни паспорти", заяви Йордан Цонев

IF 11:37:31 15-02-2022
RI1130IF.015
ДПС - Йордан Цонев - инвестиционно гражданство

ДПС няма отношение към приетия през 2012 г.
механизъм за получаване на т.нар. "златни паспорти",
заяви Йордан Цонев


София, 15 февруари (Десислава Антова, БТА)
ДПС няма отношение към приетия през 2012 г. механизъм за получаване на т.нар. "златни паспорти". Това се посочва в позиция, разпространена от пресцентъра на ДПС. Автор на позицията е заместник-председателят на парламентарната група (ПГ) на ДПС Йордан Цонев. В нея той посочва, че през 2012 г. от ДПС са гласували "против" въпросното инвестиционно гражданство.
В позицията се подчертава, че ДПС няма никакви притеснения относно т.нар. "златни паспорти" и със законопроекта им, внесен на 11 януари т.г., са предложили пълно разследване на всеки един конкретен случай на инвестиционно гражданство. В позицията се казва, че законопроектът на Министерския съвет за инвестиционното гражданство е внесен на 18 януари т.г. и се посочва, че управляващите са отказали да включат в закона текста, предложен от ДПС за пълно разследване на процедурите по инвестиционното гражданство.
В позицията се припомня, че при приемането на инвестиционното гражданство през 2012 г. народният представител Четин Казак е направил предложение този текст да отпадне, но то не е било прието. Изрично се подчертава, че ПГ на ДПС не участва в гласуването в израз на несъгласие. В анализа си Цонев отбелязва, че така "инвестиционната схема" се е реализирала в продължение на осем години в две стъпки и едно следствие. Желаещите българско гражданство наемат адвокатска кантора и чрез инвестиционен посредник закупуват държавни ценни книжа за 1 млн. и един лв.
Книжата обикновено се залагат в банка за срока на падежа, след което банката ги усвоява и погасява главницата по кредита. На практика по тази схема в българската икономика не влиза нито лев, се посочва в позицията.


/РИ/