Браншова организация предлага визите за руски туристи до 16 г. и за тези над 55 г., които идват за лечебни процедури у нас, да са безплатни

Браншова организация предлага визите за руски туристи до 16 г. и за тези над 55 г., които идват за лечебни процедури у нас, да са безплатни

IF 10:39:31 15-02-2022
ZM1035IF.002
браншова организация - туризъм - визи

Браншова организация предлага визите за руски туристи до 16 г.
и за тези над 55 г., които идват за лечебни процедури у нас,
да са безплатни


София, 15 февруари (Екатерина Тотева, БТА)
От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) предлагат да се въведат облекчения при издаването на визи с цел туризъм на руски граждани, да се въведат електронни визи и да се финализират преговорите по подписването на спогодба за трудова миграция с Украйна.
Председателят на БХРА Георги Щерев изпрати въпроси и предложения до председателя на Комисията по туризъм в 47-ото Народно събрание Илин Тодоров във връзка с дневния ред на днешното заседание, което включва изслушване на заместник-министъра на външните работи Велислава Петрова относно трудностите при издаването на електронни визи и възможни решения за тяхното преодоляване. Както и представители на МВнР относно възможностите за издаване на електрони входни визи за страната ни, както и такива за сезонните работници, съобщиха от браншовата организация.
От БХРА предлагат да се увеличи възрастта на децата от Русия, които получават безплатни визи до 16 г. В момента такива получават деца до 12-годишна възраст. Децата до 12 години, които посещават България с цел "туризъм" със семействата си или на организирана почивка в детски лагери, да получават многократна 5-годишна виза при първо или последващо посещение в страната. Визите за руски граждани 55+, които пътуват с 14-дневни туристически пакети с указани оздравителни услуги в балнеолечебен център в България, да бъдат безплатни. Инвалиди, които идват в България с цел "туризъм", да получават многократна 5-годишна виза при първо или последващо посещение в страната.
От БХРА предлагат още да се възстанови работата на Генералното консулство на България в Новосибирск.

Крайната цел трябва да е издаването на електронни визи

Крайната цел, към която трябва да се стремим, е издаването на електронни визи, който процес ще отнеме време и докато се стигне до него, предлагаме за улеснение, да се създаде онлайн визов център, в който да се подават, обработват и издават потвърждения и откази за визи за страната ни, което ще спести време на клиентите, както и на чиновниците, посочва Щерев.
От БХРА предлагат да се обсъди следната процедура по онлайн кандидатстване и получаване на потвърждение или отказ за виза:
Изграждане на централизиран портал за онлайн кандидатстване за виза, където всеки кандидат попълва електронен формуляр и прикачва необходимите документи, без да се налага да посещава визов център (посолство, консулство или изнесен център), и без да се налага да изпраща/оставя паспорта си.
Онлайн плащане на таксата за виза към Външно министерство. Извършване на проверка за сигурност по документи. Получаване на електронно одобрение за виза (електронен формуляр с номер / баркод на документ / - по имейл, телефон / като съобщение / или на физически адрес).
Създаване на структура по места - паспортен контрол и (при първо посещение) вземане на биометрия на място при пристигане на летище, сухопътна или морска граница.
Отделяне на гишета за паспортен контрол за граждани на държава, за които се изисква виза, за да влязат в страната.
Изтегляне на оборудването за биометрия (което е налично в множество български визови центрове) и разполагането му по граничните точки в страната, с насищане на 4-те международни летища и ГКПП с Турция.
При пристигане на който и да е ГКПП на територията на България и представяне на полученото електронно одобрение за виза, същата се нанася в паспорта на туриста и при необходимост се свалят биометричните данни.

Сезонните работници

Председателят на БХРА поставя и въпроси относно процедурата по издаване на визи за сезонни работници. Възможно ли е електронно подаване на Заявление за предоставяне на право за продължително пребиваване на чужденец? Възможно ли е получаването на Решение за разрешено право за пребиваване да се получава по електронен път? Възможно ли е издаването на Разрешение за пребиваване да се ускори?
В момента между подаването на Искане към Миграция и издаване на Разрешението за продължително пребиваване на чужденец има две седмици, в които работниците са на територията на страната, но не могат да бъдат назначени, посочва Щерев.
От БХРА изтъкват, че до миналия летен сезон, до някаква степен се е усещала подкрепата на държавата, която с утвърдени правила разрешаваше да се наемат лицата за период до девет месеца в рамките на една календарна година. Може ли да се върнат старите разпоредби, в които работата и пребиваването на лица от трети страни в Република България ще се разглежда в рамките на една календарна година, а не в рамките на 12 месеца от предходното разрешение, питат още от БХРА. От организацията настояват да разберат и какви са възможностите за удължаване престоя на кадри от чужбина, намиращи се на територията на България.
Възможно ли е тези, които са пристигнали да работят в България с 3-месечна виза, да могат, докато са на място, ако е необходимо, да удължат престоя си до 9 месеца, без да се налага да напускат страната, пита още председателят на БХРА.
Заради случващото се в Казахстан, през това лято няма да можем да разчитаме на работна ръка от тази страна, както и от Киргизстан, освен ако за работната ръка от Киргизстан държавата не определи друго посолство на България, а не това в Казахстан, което да обслужва документите от Киргизстан, посочва още Щерев. И във връзка с това пита дали държавата може да определи друго посолство на България за работната ръка от Казахстан и Киргизстан.

Спогодби за трудова миграция

За БХРА е важно да стане ясно и кога ще има подписана спогодба за трудова миграция с Украйна. Според председателя на БХРА Георги Щерев сега е най-правилният момент да се финализират преговорите по подписване на спогодба за трудова миграция с Украйна, каквито вече имаме подписани с Молдова, Израел, Армения и други страни. Още повече, че сега се обсъжда възможността България да подкрепи с декларация желанието на Украйна за интегриране в ЕС.
Подписването на подобна спогодба ще облекчи идването на кадри от Украйна и Бесарабия, подчертава председателят на БХРА.
От БХРА настояват и държавата да направи необходимите постъпки пред Европейската комисия за уеднаквяване движението на хора в рамките на ЕС - при една и съща обстановка да има еднакви правила за движение в страните.
/ЦМ/