Японската икономика с растеж от 5,4 процента през последното тримесечие на 2021 година

IF 10:34:01 15-02-2022
ES1030IF.007
Япония - икономика - растеж

Японската икономика с растеж от 5,4 процента
през последното тримесечие на 2021 годинаТокио, 15 февруари (БТА)
Японската икономика е нараснала с годишен темп от 5,4 на сто през тримесечието октомври-декември 2021 година, стимулирана от повишаването на потребителските разходи и износа. Това обяви днес правителството, цитирано от Асошиейтед прес.
На тримесечна база реалният брутен вътрешен продукт (БВП) на Япония, който измерва стойността на продуктите и услугите, произведени в страната, се е повишил с 1,3 процента през последните три месеца на 2021 година, според правителствени данни.
Растежът получи тласък, след като миналата година мерките за овладяване на разпространението на коронавирусните инфекции бяха отменени. Ограниченията изискваха ресторанти и барове да затварят по-рано, а мащабните събития - да бъдат отменени или провеждани с ограничен брой посетители.
В края на миналата година хората започнаха да пътуват отново и да излизат за хранене навън и пазаруване, припомня АП. Въпреки това бъдещето остава несигурно, след като Токио и други райони на Япония възобновиха пандемичните мерки, защото случаите на заразени с варианта Омикрон се увеличиха.
През 2021 г. третата най-голяма икономика в света нарасна с 1,7 процента. Така отбеляза първия си растеж за календарна година за последните три години. Икономиката се сви с 2,7 процента на годишна база през тримесечието юли-септември и нарасна с 2,4 процента през април-юни.
Вътрешното търсене се е увеличило с 1,1 процента благодарение на високите потребителски разходи през последното тримесечие. Износът също се е повишил поради възстановяването в други икономики.
Най-новите данни показват силно възстановяване, подкрепено от потребителските и бизнес разходи. Нараства износът и се възстановява производството, главно в автомобилната индустрия, каза Такаюки Тоджи, икономист в "СуМи Тръст" (SuMi TRUST), компания за управление на финансови активи.
Това може да е краткотрайно явление поради недостига на полупроводници и други суровини, който силно затруднява много сектори, добавя той.
Ако вълната от случаи на Омикрон спадне сравнително бързо, както се случи на много други места, икономиката ще претърпи само временно забавяне, посочва Том Лиърмут, от "Кепитъл Икономикс" (Capital Economics).
"Омикрон ще накара икономиката на Япония да се забави само през настоящото тримесечие след възстановяване през четвъртото тримесечие. Производството скоро би трябвало да се възстанови и до края на годината да се върне към тенденцията от преди вируса", допълва експертът в доклад. (Илиян Цвейн)
/ЕС/