МИА: Ковачевски - Грижата за земеделците и конкретно за лозарите е постояннна, затова резултатите са видими и представляват допълнителна мотивация

МИА: Ковачевски - Грижата за земеделците и конкретно за лозарите е постояннна, затова резултатите са видими и представляват допълнителна мотивация

IF 19:13:31 14-02-2022
ES1909IF.012
Република Северна Македония - лозарство

МИА: Ковачевски - Грижата за земеделците и конкретно за лозарите
е постояннна, затова резултатите са видими
и представляват допълнителна мотивация


Скопие, 14 февруари (БТА)
Грижата за земеделците и конкретно за лозарите е постояннна и затова резултатите са видими и представляват допълнителна мотивация. Това изтъкна днес премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, който участва в символичното зарязване на винени лозя в росоманското село Тръстеник, съобщи специално за БТА агенция МИА.
Това е новината на деня в Република Северна Македония, избрана от Медийната информационна агенция /МИА/ за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Република Северна Македония да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.
Днес празнуваме труда на лозарите, празнуваме виното и отдаваме признание на винопроизводителите като една от земеделските дейности с най-голям растеж. Заедно с лозарите и винарите се радваме на началото на тяхната нова година и днес празнуваме в чест на труда на производителите и нашето македонско вино, с което сме известни и уважавани в света. За да направим нашите вина и винената индустрия още по-конкурентоспособни в света, ние поехме задължението да инвестираме в лозарството, каза Ковачевски.
Той подчерта, че в началото на новата година на растеж, както и предишната, производителите са получили субсидии за подпомагане. Той допълни, че започват новия цикъл с финансови средства, които ще им помогнат да приключат успешно и тази година.
Въпреки икономическата криза, предизвикана от пандемията, количествата грозде, продадени от регистрирани купувачи, са два пъти по-големи в сравнение с 2019 и 2020 г. Количеството на изнесеното вино от страната ни непрекъснато нараства и през миналата година достигна стойност от 49 милиона евро, добави той.
Няма вече несигурност за производителите. Ние изпълняваме обещанията към тях със същата динамика. Нашата дългосрочна стратегия е безопасно производство и изкупуване на грозде, а правителството се ангажира да създаде среда, която ще бъде благоприятна както за производителите, така и за винарните. Подкрепата за малките винарни е в тази насока. Сега те имат възможност да кандидатстват за безвъзмездни средства в размер на 10 000 евро за оборудване и консултантски услуги на енолози, за по-ефективна работа и пласиране на по-качествени продукти, информира Ковачевски.
Освен това в новата програма за финансово подпомагане на селското стопанство, за да се анулират увеличените разходи за нафта, се предвижда увеличаване на подкрепата, специално за мярката за зелена нафта, подчерта министър-председателят.
Мерките от програма IPARD, от друга страна, са допълнителна подкрепа за модернизация и развитие на този бранш чрез инвестиции за изграждане на винарни, закупуване на оборудване и др. Позволете ми още веднъж да честитя празника на производителите Трифон Зарезан. Нека тази година бъде успешна за производители и винопроизводители. Нека празнуваме този празник още дълги години в този красив тиквешки район и навсякъде в страната, където се отглеждат лозя, каза премиерът Ковачевски.
Министърът на земеделието, горите и водното стопанство Люпчо Николовски също поздрави за празника и пожела успешна, ползотворна и урожайна година.
От тук, от Тиквеш, от центъра на нашето македонско грозде и вино, от тези лозя, казвам, че подкрепата и грижата за този стратегически експортно ориентиран бранш продължава.
И тази година, както и през изминалите четири години, както обещахме, изплатихме субсидиите преди началото на новия производствен сезон. Над 9,4 млн. евро субсидии за лозя бяха изплатени на 13 854 производители в петък. Тези пари се връщат директно на производителите, за да инвестират в новото производство, да произвеждат качествено грозде за производството на прочутото македонско вино. Този селскостопански отрасъл има огромни традиции в нашата страна. Затова от 2017 г. нататък поставяме силен акцент върху мерките за развитие на лозарството и решаването на натрупаните проблеми, каза Николовски.
Заедно, посочи той, намерихме начин и върнахме парите на производителите, които някои от винарните им дължат, за да могат те да инвестират отново в лозята, като по този начин решихме дългогодишен проблем, който тормозеше производителите.
Увеличихме субсидиите за производители, които имат до 10 хектара, с 20 процента и вече са в размер на 48 000 денара на хектар. За да подобрим възрастовата и сортовата структура, въведохме допълнителна подкрепа от 12 000 денара на хектар за реконструирани лозя за промяна на сортовата структура. Чрез Програмата за развитие на селските райони осигурихме финансова подкрепа на панаирните събития, които са важни за популяризирането на македонските вина и инвестиционни мерки за модернизиране на производството. С улесняване на административните процедури мотивирахме производителите да използват мерките от програмата IPARD, каза министърът.
Той подчерта, че от 2017 г. до последните плащания, за подпомагане на производителите по мярката площ, са изплатени около 45 млн. евро.
Винаги, когато имаше нужда, когато производителите се сблъскаха с проблеми, ние помагахме с допълнителни мерки, както помагахме при здравната и икономическа криза, причинена от ковид пандемията. Общо за четири години за допълнителни мерки и чрез програмата в подкрепа на производителите платихме над 15,5 милиона евро. Нашата цел като политика е да стимулираме производителите и винарните да модернизират производството и да дадем още по-голяма подкрепа на този стратегически селскостопански отрасъл. С новата програма за финансова подкрепа в земеделието 2022, която за първи път е хармонизирана с европейските регулации, въвеждаме авансово плащане на субсидиите. Тази година като пилотна мярка за овощарите, а от следващата мярката ще важи и за лозарите.
Трябва да получите парите, когато имате най-голяма нужда от тях, каза Николовски.
Освен това, подчерта той, увеличихме подкрепата за размера на съфинансирането на мярката зелена нафта, поради поскъпването на петрола. Колкото по-висока е цената на петрола, толкова по-висока е подкрепата за зелена нафта, за да има по-рентабилно производство.
Но не само за първичното производство, ние насочваме подкрепата си и към стимулиране развитието на малки семейни винарни. С новата програма за финансиране на микро селскостопански производители на вино, която правителството прие миналата седмица, ние предоставяме безвъзмездни средства до 10 000 евро за малки семейни винарни, стимулираме малките винарни да представят качеството си на пазара, което в крайна сметка ще увеличи рекламата на македонското вино и Македония като винена дестинация. Това правителство е партньор на производителите и вярвам, че със сегашните, но и с новите мерки, които предприемаме за лозарството, ще стимулираме създаването на нови лозя, ще увеличим производството на грозде и вино, ще открием нови продажби и ще завладеем нови пазари, допълни Николовски, като пожела Свети Трифон да носи богата реколта на всички производители и винарни.
Зарязването бе на лозовото насаждение на АД ЗП ГД "Тиквеш" от Кавадарци.
(Светла Митева)

/ЕС/