Украинските международни авиолинии съобщиха, че застрахователните компании са прекратили покритието за полети в украинското въздушно пространство

IF 18:07:31 14-02-2022
ES1803IF.008
Украйна - авиолинии - въздушно пространство - застраховане

Украинските международни авиолинии съобщиха,
че застрахователните компании са прекратили покритието
за полети в украинското въздушно пространство


Киев, 14 февруари (БТА)
Украинските международни авиолинии (UIA), най-големият авиопревозвач на страната, съобщиха за получено официално уведомление от застрахователни компании, че прекратяват покритието за полети в украинското въздушно пространство на фона на ескалация на напрежението с Русия, предоха световните агенции.
"Във връзка с външнополитическата ситуация Украинските международни авиолинии получиха официално съобщение от застрахователни компании за прекратяване на застраховката на самолети за полети във въздушното пространство на Украйна", се казва в изявлението.
"Украинските международни авиолинии полагат усилия и непрекъснато преговарят със застрахователни компании, министерството на инфраструктурата на Украйна, държавната авиационна администрация и се надяват на взаимно
разбиране", се казва в изявлението на украйнския превозвач.
Украинските международни авиолинии са започнали да изтеглят самолетите си в чужбина по искане на лизингодатели.
Украинските международни авиолинии отправят 5 самолета "Боинг 737-800" (Boeing 737-800) към Испания, където се поддържат и други машини на компанията. Други два самолета се отправят на планово техническо обслужване на двигателите в Белград.
По данни на сайта на авиокомпанията в състава на нейната флотилия влизат 25 самолета. (Илиян Цвейн)/ЕС/