Европейските банки финансират увеличаването на петролния и газов добив въпреки предупрежденията на МАЕ, установява доклад

Европейските банки финансират увеличаването на петролния и газов добив въпреки предупрежденията на МАЕ, установява доклад

IF 17:44:02 14-02-2022
ES1740IF.007
Европа - банки - изкопаеми горива - финансиране

Европейските банки финансират
увеличаването на петролния и газов добив
въпреки предупрежденията на МАЕ, установява доклад


Лондон, 14 февруари (БТА)
Европейските банки са осигурили милиарди долари финансиране за увеличаване на производството на газ и петрол въпреки предупрежденията на Международната агенция по енергията (МАЕ), че е необходимо да се намалят новите съоръжения за добив, за да се забави глобалното затопляне. Това сочи доклад на нестопанската организация "ШеърЕкшън" (ShareAction), цитиран от Ройтерс.
Миналата година 25 от водещите банки в Европа са предоставили общо 55 милиарда долара на енергийни компании, планиращи да разширят производството на петрол и газ, се казва в доклада.
Въпреки че това е спад спрямо отпуснатите през 2020 г. 106 милиарда долара и 83-те милиарда, предоставени през 2019 г., сумата е над стойностите от 49 милиарда долара за 2018 г. и 50 милиарда долара за 2017 година.
През май 2021 г. МАЕ публикува доклад, в които посочи, че не трябва да се правят инвестиции в нови газови и петролни находища, за бъдат постигнати целите за задържане на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива, припомнят от Ройтерс.
Финансирането е отпуснато, въпреки че 24 от тези банки сами са обещали да "декарбонизират" кредитните си портфейли, се отбелязва в доклада. Сред финансовите институции, осигурили най-голямо финансиране през 2021 година, са Ейч Ес Би Си (HSBC), "Барклис" (Barclays) и "Бе Не Пе Париба" (BNP Paribas), се посочва в доклада.
"ШеърЕкшън" призовава инвеститорите да изискват от
банките да въведат политики за ограничаване на финансирането за разширяване на добива на петрол и газ.
"Миналата година акционерите допринесоха върху банките да бъде оказан натиск да приемат или засилят ограниченията върху финансирането на въглищни проекти", посочва Кели Шийлдс, старши служител по банковите стандарти в "ШеърЕкшън", цитиранa от Ройтерс.
"Тази година те трябва да повторят този успех с разширяването на добива на петрол и газ", добавя Шийлдс.
Говорител на Ейч Ес Би Си заяви, че банката вече работи с клиенти по
енергийния преход и на 22 февруари ще публикува научнообосновани цели за
привеждане на финансирането за нефт и газ в съзвучие с целите и сроковете на
Парижкото споразумение за климата.
Говорител на "Барклис" каза, че финансовата институция също има за цел да приведе финансирането, което отпуска, в съответствие с глобалното споразумение за климата, постигнато през 2015 година. Банката си е поставила цел до 2025 г. да намали с 15 процента финансираните емисии на нейни клиенти от енергийния сектор.
Говорител на "Бе Не Пе Париба" посочи, че френската банка е голям поддръжник на европейски енергийни компании, силно ангажирани с натрупването на активи в сектора на възобновяемата енергия, които биха играли
водеща роля в енергийния преход. По думите му намаляването на предлагането, докато търсенето нараства, носи риск от появата на негативни социални последствия. Също така е важно да се разграничава разширяването на петролния добив от газа, който има роля на "преходно гориво" за страни, отдръпващи се от по-замърсяващите въглища. (Илиян Цвейн)
/ЕС/