Вино по-пивко и лудо като любовта, пожела на лозарите и винопроизводителите заместник-председателят на Народното събрание Ива Митева

IF 16:55:31 14-02-2022
ZM1651IF.010
с. Еленово - Трифон Зарезан - ритуал

Вино по-пивко и лудо като любовта,
пожела на лозарите и винопроизводителите
заместник-председателят на Народното събрание Ива Митева


с. Еленово, 14 февруари (Велина Василева, БТА)
Вино по-пивко и лудо като любовта, пожела на лозарите и винопроизводителите заместник-председателят на Народното събрание (НС) Ива Митева в новозагорското село Еленово. Тя участва в ритуал по зарязване в лозовите масиви на винарска изба "Едоардо Миролио" в района на село Еленово, обл. Нова Загора.
Собственикът Едоардо Миролио подчерта, че традицията на винопроизводството в региона е хилядолетна и я следва със създаването на винарната.
"Независимо от всичко, което ни заобикаля в политически план и в глобален аспект, най-важното и основното е природата и това, което ни събира тук", каза той.
Помолена да коментира намерението на ГЕРБ да не подкрепи предложения бюджет в сектор "Земеделие", Митева заяви, че това не е изненада. "Срокът за предложения за държавния бюджет изтича утре, работи се в момента по параметрите му, каза заместник-председателят на НС. Тя припомни, че от ИТН са направили предложение за намаляване на данъка върху добавената стойност (ДДС) при пресните плодове и зеленчуци от 20 на 9 процента в предишния бюджет.
Ива Митева заяви още, че се надява след избора на нов състав и председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да бъдат взети работещи решения и това да доведе до изход от кризата с цените на електроенергията. Според нея мораториумът върху цените на тока ще отпадне една-две седмици след като бъде избрана КЕВР. "Много сме говорили, че е необходима промяна в Закона за енергетиката, в правилата за търговия на енергийната борса, в уставите на дружествата, посочи тя.
Следим със загриженост обстановката, каза Митева, помолена да коментира опасността от военен конфликт и припомни, че утре предстои консултативен съвет по национална сигурност.

/РИ/
/ЦМ/