Индия забранява над 50 китайски мобилни приложения

Индия забранява над 50 китайски мобилни приложения

IF 16:10:31 14-02-2022
ES1607IF.002
Индия - Китай - технологии

Индия забранява над
50 китайски мобилни приложения


Делхи, 14 февруари (БТА)
Министерство на електрониката на Индия е забранило 54 китайски мобилни приложения, съобщиха местни медии. Сред тях са приложения на платформите "Тенсент" (Tencent) и "Алибаба" (Alibaba), които по-рано вече бяха забранени в Индия.
Източници от министерството потвърдиха пред ДПА, че общо 54 приложения са били забранени, без обаче да уточняват от коя страна са те.
"Гугъл" (Google) е потвърдил днес пред ДПА, че компанията е получила неотдавна инструкции от министерство на електрониката да блокира приложенията в магазина в "Плей стор" (Play Store). "Гугъл" е уведомил засегнатите разработчици и временно е блокирал достъпа до технологичните продукти.
Наложена по-рано забрана за социалната мрежа "ТикТок" (TikTok) и над 200 други китайски приложения се основаваше на опасения за сигурността и факта, че е имало злоупотреба с някои потребителски данни и те са били прехвърлени на сървъри извън страната. Тези приложения вече не могат да бъдат намерени в "Гугъл Плей стор" и "Епъл Ап стор" (Apple App Store) в Индия.
Индия наложи първоначалните забрани на мобилни приложения след военната ескалация по общата граница с Китай в Хималаите през лятото на 2020 година. Тогава войници от двете страни на границата се нападнаха с юмруци и камъни, което доведе до смъртни случаи. Оттогава отношенията между двете страни с най-голямо население в света (и двете, разполагащи с ядрено оръжие) са обтегнати. (Галя Горнишка)
/ЕС/