Омикрон се разпространи бързо в над 130 държави и е единственият доминиращ вариант, който предизвиква безпокойство, каза проф. Радостина Александрова

Омикрон се разпространи бързо в над 130 държави и е единственият доминиращ вариант, който предизвиква безпокойство, каза проф. Радостина Александрова

EZ 11:09:01 16-02-2022
HT1106EZ.009
Коронавирус - Омикрон - варианти - проф. Радостина Александрова

Омикрон се разпространи бързо в над 130 държави и е единственият доминиращ вариант, който предизвиква безпокойство, каза проф. Радостина Александрова


София, 16 февруари (Димитрина Ветова, БТА)
Омикрон - вариантът на SARS-CoV-2, за който светът научи на 24 ноември 2021 г., се разпространи бързо сред хората в над 130 държави и буквално взриви системите, отчитащи броя на новите случаи, покачвайки нивата до недостигани при никоя от предишните вълни на пандемията стойности. По данни на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията (ECDC) Омикрон е единственият доминиращ в момента вариант на SARS-CoV-2, който предизвиква безпокойство, каза в интервю за БТА проф. д-р Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей към Българската академия на науките.

Проучванията разкриват, че успешното предаване на Омикрон от човек на човек се дължи на изплъзването му (в някаква степен) от имунния отговор на преболедували и ваксинирани срещу COVID-19. Тази му способност с основание привлича вниманието на учените. Причината е, че чрез S-белтъка вирусът разпознава своята "входна врата" върху клетката (рецепторът АСЕ2) и взаимодействайки с нея, поставя началото на инфекцията, напълно обяснимо, същият този S-белтък е и основната мишена, срещу която организмът ни изработва неутрализиращи антитела. Така мутациите в него са нож с две остриета. От една страна те помагат на вируса да бяга от антитяловия имунен отговор, но от друга може да му попречат да се свърже с рецептора. Омикрон се справя удивително добре с това предизвикателство. Съдържащите се в него мутации (а те са повече от 50 и над 30 от тях са в S-белтъка) взаимно си помагат, демонстрирайки на практика, че съвместното им действие е нещо много повече от сбора на индивидуалните им особености, обясни проф. Александрова.

От обявяването на Омикрон за вариант на безпокойство (ноември 2022 г.) до момента COVID-19 е причинил смъртта на половин милион души

Проф. Радостина Александрова каза, че в информация за COVID-19, на 10 февруари 2022 г., ECDC за първи път отбеляза, че Омикрон се свързва с намалена тежест на клиничната картина. Този вариант се размножава по-активно в горните дихателни пътища в сравнение с варианта Делта. Едно от обясненията е, че след свързването с рецептора АСЕ2, Омикрон предпочита да използва път за проникване в клетката, различен от този при останалите варианти.

Според друга хипотеза Омикрон се нуждае от по-високо ниво на изява на молекулата АСЕ2, каквото е налично именно в горните отдели на дихателната система. Здравните институции обаче предупреждават, че заболяване с по-малка тежест не означава автоматично леко заболяване и Омикрон може да е сериозен проблем за уязвими групи хора.

По данни на СЗО от 8 февруари 2022 г. в седмицата преди това броят на регистрираните нови случаи на инфекции със SARS-CoV-2 е около 19 милиона, а 68 000 души са загубили живота си. От обявяването на Омикрон за вариант на безпокойство (ноември 2022 г.) до момента COVID-19 е причинил смъртта на половин милион души, принос за което имат всички варианта на вируса, включително доминиращият до скоро вариант Делта, каза вирусологът.

Доклад на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC) от 28 януари 2022 г. съобщава, че в условията на Омикрон честотата на посещенията на спешно отделение (87 на 1000 случая), хоспитализациите (27 на 1000 случая) и смъртните случаи (9 на 1000 случая) е по-ниска от наблюдаваната през пиковите периоди през зимата на 2020-2021 г. (стойностите са съответно 92, 68 и 16) и по време на предизвиканата от варианта Делта вълна (съответно 167, 78 и 13). Въпреки това, случаите и хоспитализацията поради COVID-19 през януари 2022 г. са били най-високи от началото на пандемията, подхранвани от бързото разпространение на варианта Oмикрон (доклад на CDC от 11 февруари 2022 г.). Смъртните случаи също достигат високи стойности. При пациентите, хоспитализирани с COVID-19 по време на вълната от Омикрон, болничният престой и времето прекарано в интензивно отделение са били по-кратки. Обяснението се дължи не само на особеностите на варианта, но и на обхвата на ваксинацията и приемането на бустерна доза сред отговарящите на условията за това хора. Към 10 февруари 2022 г. 64,3 процента от населението на САЩ, са получили първична серия от ваксина срещу COVID-19, съобщи проф. Александров.

Според Световната здравна организация твърде рано е да се обявява победа над
коронавируса, защото се проследяват още няколко варианта на Омикрон

Според експертите от Световната здравна организация твърде рано е да се обявява победа над коронавируса - има няколко варианта на Омикрон, чието поведение се проследява в момента. Специално внимание сред тях заслужава подвариантът ВА.2., за който има данни, че се разпространява с 30 процента по-добре от изходния ВА.1., особено сред членовете на едно и също домакинство, подчерта проф. Александрова.
Тя обясни, че BA.1 и BA.2 споделят 32 мутации, но се различават по 28 - различията между тях не са достатъчно отчетливи, за да може ВА.2 да получи "статут" на отделен вариант. "Разстоянието" между BA.1 и BA.2 обаче е по-голямо отколкото това между изходния вариант на SARS-CoV-2, изолиран в град Ухан в края на 2019 г., и варианта Алфа. Благодарение на съдържаща се в него специфична мутация, родителският Омикрон може да бъде разпознат още при PCR тест, а последващото разчитане на целия геном на вируса (секвениране) подвърждава резултата. Тази мутация липсва при ВА.2, поради което специалистите находчиво му поставиха наименованието "стелт Омикрон" (stealth - потаен, англ.), тъй като подобно на преобладаващата част от вариантите на SARS-CoV-2 може да бъде разпознат само чрез секвениране на генома. Подвариантът ВА.2 е достигнал до поне 69 държави. Дания преживя един от най-ранните скокове в разпространението на този подвариант. В края на януари 2022 г. ВА.2 представлява почти половината от случаите на SARS-CoV-2 в тази страна - на 27 януари 2022 г. бяха отчетени рекордните 45 000 нови случая (средно за период от 7 дни). Добрата новина е, че това не беше последвано от драматично увеличаване на броя на хоспитализираните и смъртните случаи. В Дания повече от 80 процента от населението е ваксинирано срещу COVID-19, а над 60 процента са с трета доза, отбеляза вирусологът.

Предполага се, че ВА.2 е "направил" по-добър "избор" на броя и вида на мутациите в сравнение с ВА.1, което му позволява да се справя още по-успешно с баланса между бягство от антитела и способност за предаване от човек на човек. Все още не разполагаме с данни за тежестта на клиничната картина на ВА.2, каза проф. Радостина Александрова.

Тя съобщи, че към 3 февруари 2022 г. в света са доказани по-малко от 400 случая на инфекция с ВА.3. Предполага се, че този подвариант е стъпил в поне 19 държави. ВА.3 носи 33 мутации в S-белтъка, който изгражда шипчетата на вируса. 31 от тях споделя с ВА.1, а останалите две - с ВА.2. Тежестта на предизвиканото от ВА.3 заболяване, както и ефективността на ваксините срещу него, са обект на проучване. Допуска се, че причина за по-бавното му разпространение е липсата в него на 6 мутации, които се съдържат в ВА.1.

Надеждата на учените е, че COVID-19 постепенно ще се превърне в ендемично заболяване, но към момента не може да се предвиди как ще продължи еволюцията на SARS-CoV-2

Няма как да предвидим в каква посока ще продължи еволюцията на SARS-CoV-2. Вариантът Омикрон се различава значително от всички останали варианти, а произходът му все още не е изяснен. Обект на проучване са различни хипотези, сред които постепенно натрупване на мутации (изчислено е, че SARS-CoV-2 се изменя със скорост от 2 мутации на месец); продължителна инфекция на човек (или хора) със сериозен имунен дефицит; настъпване на промени при циркулацията му сред животни; рядко генетично събитие (рекомбинация), при което едновременното заразяване на една и съща клетка с два различни коронавируса позволява обмен на генетична информация между тях.

Все още не знаем как точно стои въпросът с продължителния COVID след инфекция с Омикрон, но това е тема, която все по-често ще фокусира вниманието ни. Надеждата е COVID-19 постепенно да се превърне в ендемично заболяване. Да не забравяме обаче, че маларията също е ендемична, но отнема живота на 600 000 души годишно, немалка част от които деца. А ендемичният грип ежегодно причинява смъртта на до 72 000 жители на Европа, отбеляза вирусологът.

След две години в пандемия целият свят очаква с нетърпение да се завърне към нормалния си начин на живот. SARS-CoV-2 очевидно ще остане с нас. Със знанията, които имаме и продължаваме да надграждаме, с натрупания опит, с поставени над 10 милиарда дози ваксини срещу COVID-19 и с огромен брой хора, които са се срещали с вируса, ние определено държим в ръцете си мощни инструменти, с които да продължим напред. От нас зависи как ще ги използваме и усъвършенстваме, коментира проф. Радостина Александрова.

/ХТ/