НИМХ е партньор в проект - Иновативен обществен транспорт, отговарящ на търсенето на потребителите за по-чист въздух в градска среда

НИМХ е партньор в проект - Иновативен обществен транспорт, отговарящ на търсенето на потребителите за по-чист въздух в градска среда

Националният институт по метеорология и хидрология е партньор в проект - Иновативен обществен транспорт, отговарящ на търсенето на потребителите за по-чист въздух в градска среда (Innovative demand responsive green public transportation for cleaner air in urban environment INNOAIR), съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез инициативата „Иновативни дейности за градско развитие“.

Участието на НИМХ е свързано основно с използването на съвременни подходи при моделиране на атмосферното замърсяване в градска среда, както и с провеждането на 2 експериментални кампании насочени към определяне на ефекта от различни мерки върху концентрациите на въглеводороди и фини прахови частици. Анализирайки данни от всички налични станции за мониторинг на замърсяването на въздуха в столицата и данни за трафика, НИМХ ще извърши пилотно моделиране на влиянието на трафика върху качеството на атмосферния въздух в града.

На 24 септември 2021 г. (петък) от 14:00 до 16:00 ч. като част от дейностите и задачите на НИМХ по проекта ще се организира онлайн семинар на тема „Моделиране на атмосферното замърсяване“.

В програмата:

-  Какво представляват авангардните модели с отчитане на характеристики на градската среда? Как влияят сградите и други наземни съоръжения върху разпространението на замърсителите?

-  На какъв принцип е изградена системата за прогноза на потенциала на замърсяване с фини прахови частици за Столична община?

-  Защо са ни необходими числени модели за замърсяване на въздуха?

-  Какво означава химическо време? Как и за какви райони то се прогнозира в НИМХ и какво се публикува ежедневно на интернет страницата на оперативната система на НИМХ?

 

За участие в семинара следва да се регистрирате ТУК!

Пълна програма на събитието можете да изтеглите от ТУК!

За повече информация за проекта: https://www.innoair-sofia.eu/bg/

Последвайте профилите на проекта в социалните мрежи: https://twitter.com/INNOAIR1 и https://www.facebook.com/innoairsofia/

 

НИМХ