Американската ресторантьорска индустрия е загубила 240 милиарда долара през 2020 година заради пандемията

CV 20:10:31 26-01-2021
RN2007CV.024
САЩ - ресторантьорство - пандемия

Американската ресторантьорска индустрия е загубила 240 милиарда долара през 2020 година заради пандемията


Вашингтон, 26 януари /БТА/
Ресторантьорската индустрия в САЩ е загубила 240 милиарда долара от оборота си между март и декември 2020 година заради пандемията от Ковид-19. Това се посочва в доклад на Националната федерация на ресторантите, публикуван днес и цитиран от Франс прес.
Ресторантьорският отрасъл, който е вторият най-голям работодател в страната след сектора на здравеопазването, е имал в края на декември с 2,5 милиона работни места по-малко, отколкото преди пандемията.
По време на пика на мерките срещу Ковид-19 през април, които принудиха населението да остане вкъщи, 8 милиона души, работещи в барове и ресторанти, са били съкратени.
Много ресторанти решиха да затворят вместо да продължат да се борят за оцеляване в крайно несигурна търговска среда, отбеляза федерацията.
През декември 110 000 ресторанта са били затворени за продължителен период или за постоянно, уточняват авторите на доклада.
Повечето от окончателно затворените ресторанти са били добре позиционирани на пазара от 16 години, а 16 процента от тях дори са работели от почти 30 години.
Оцелелите ресторанти са тези, които са усъвършенствали менютата си, организирали са поднасянето на храна на открито, намалили са цените и са решили да предлагат храна и алкохолни напитки за вкъщи, според оценката на браншовата асоциация.
Този индустрия, която е пълна с гъвкави предприемачи, ще се възстанови, тъй като потребителите бързат да се завърнат в ресторантите, се посочва в доклада.
Ресторантите са неразделна част от социалната структура: шест от 10 анкетирани възрастни твърдят, че ресторантите са част от стила им на живот, според проучване, осъществено от федерацията. /БТА-ИКОНОМИКА ЕКСПРЕС/ Галя Горнишка/РН/