Детска градина в Белащица приключи проект "Възрожденски къщи" с песен, стих и театър

Детска градина в Белащица приключи проект "Възрожденски къщи" с песен, стих и театър

BOBSTH 10:17:32 16-02-2022
IS1014BO.002
Белащица - детска градина - проект

Детска градина в Белащица приключи проект "Възрожденски къщи" с песен, стих и театър


Белащица, 16 февруари (Дима Шопова, БТА)
С песен, стихотворения и театър децата от ДГ "Ралица" в пловдивското село Белащица обявиха края на проект "Възрожденски къщи". С изпълненията си те върнаха стрелките на часовника назад и всички присъстващи се потопиха в онова прекрасно време, останало в историята на България като епохата на Възраждането.
Проектът включва съвместна работа на децата с родители и учители в рамките на месец и половина. През това време те са изработили макети на възрожденски къщи, подредили са кът, който показва как е изглеждала подредбата на един възрожденски дом. В зависимост от възрастта си децата са се запознавали със спецификата на възрожденските къщи и бита на семейството през онези времена.
Целта на проекта бе в това объркано време, в което живеем, да си припомним нашите корени, за да имаме по-светло бъдеще, каза за БТА директорът на детската градина Лидия Горинова. Според нея е много важно децата да знаят кои са техните предци, какви са били и какво са направили. Трябва да направим така, че децата да обичат своята родина, да се върнат към онези моменти за България, с които се гордеем, каза още Горинова.
По време на закриването на проекта децата бяха облечени с дрехи, характерни за времето на Възраждането. Те представиха част от "Криворазбраната цивилизация" с участието на Явор, Радина и Калина от четвърта група, а 6-годишният Павел Петков, облечен като Пенчо Славейков, изрецитира стихотворението му "Неразделни", което поетът е писал в село Белащица.


/ИС/