Одобрен е проектът за ремонт на Паметника на връх Шипка

Одобрен е проектът за ремонт на Паметника на връх Шипка

BOBSTH 10:01:31 16-02-2022
RI0955BO.018
Казанлък - Шипка

Одобрен е проектът за ремонт
на Паметника на връх Шипка


Казанлък, 16 февруари (Румяна Лечева, БТА)
Министерството на културата е одобрило без забележки идейния проект на архитектурното бюро "Вамос" за ремонт на Паметника на свободата на Шипка. Това съобщи за БТА д-р Чавдар Ангелов, директор на Националния парк-музей "Шипка - Бузлуджа".
До четири месеца трябва да е готов работният проект, който ще включва и количествено-стойностна сметка на планираните дейности. "Надявам се за отбелязването на 145 години от Шипченската епопея през август той да бъде отново одобрен и съгласуван с Министерството, за да ще бъде обявена и обществена поръчка за изпълнител", каза Ангелов.
Влагата, суровите климатичните условия, резките температурни амплитуди през лятото и зимата са сред основните причини, за да има нужда от ремонт. Експертно обследване на фасадата, направено миналата година, е показало къде проблемите са най-сериозни.
Въз основа на резултатите от него, проектът за консервация и реставрация на Паметника на свободата предвижда укрепване на фасадата. За целта ще бъдат подменени някои от камъните по облицовката, наново ще бъдат положени фугиращи смеси, като старите ще бъдат премахнати механично.
Така ще ограничим възможността влагата да се просмуква между камъните и да причинява проблеми.
Освен консервация и реставрация, проектът предвижда и възстановяване на оригиналния интериор на Паметника на Шипка, съобщи още Ангелов.
"За старт на реални ремонтни дейности на Шипка може да се говори най-рано от лятото на следващата година", прогнозира пред БТА д-р Чавдар Ангелов.
Той припомни, че Паметникът на Шипка е строен в продължение на четири години от 1926 г. до 1930 г. и е открит пред 1934 г. от цар Борис III и премиера Кимон Георгиев. Частичен ремонт е проектиран през 1971 г. и изпълнен през 1981-ва, добави за БТА директорът на Националния парк-музей "Шипка - Бузлуджа".
/РИ/