Бароков концерт "Цигулката на любовта" представя на 17 февруари Симфоничният оркестър в Сливен

Бароков концерт "Цигулката на любовта" представя на 17 февруари Симфоничният оркестър в Сливен

BOBSTH 09:16:31 16-02-2022
RI0910BO.007
Сливен - симфоничен оркестър - концерт

Бароков концерт "Цигулката на любовта"
представя на 17 февруари Симфоничният
оркестър в Сливен


Сливен, 16 февруари (Велина Василева, БТА)
Бароков концерт "Цигулката на любовта" представя на 17 февруари Симфоничният оркестър в Сливен. Това каза в интервю за БТА директорът на културния институт Кремена Оксенкруг, която ще бъде солист на музикалното събитие.
"Ще представим една много интересна и необичайна програма за Сливен, понеже тук подобен концерт никога не е правен, каза цигуларката. Още повече с такава комплектовка на инструментите. Ще свирим концерт с оригинална барокова музика на Антонио Вивалди плюс три съвременни композиции в бароков стил, които са специално записани за звукозаписния проект Violino d'Amore, преведено на български език - "Цигулка на любовта".
Проектът е издаден през 2018 г. от NovAntiqua Records Модена, Италия. Програмата включва шест концерта за цигулка и струнен оркестър, три от които са произведения от Антонио Вивалди, посветени на неговата любима ученичка, брилянтната цигуларка Анна Мария.
Симфоничен оркестър - Сливен ще ни пренесе в далечната 1703 г., когато Вивалди става учител по цигулка в сиропиталище, наречено Оспедале делла Пиета, във Венеция. Той е едва на 25 години, когато започва работа там и в следващите тридесет и пет години ще сътвори по-голямата част от своите музикални шедьоври. Изоставените момичета получават музикално образование, а най-талантливите стават членове на известните оркестър и хор на институцията. Наричат ги "Дъщерите на хора". Малко след назначаването на Вивалди, сирачетата започват да печелят международна почит - крале и благородници от цяла Европа идват във Венеция, за да ги чуят. Композиторът пише за тях концерти, кантати и църковна вокална музика.
"Ние ще вземем три концерта от тетрадката на неговата любимка, въпреки че няма никакви доказателства за някаква физическа свързаност между Вивалди и Анна Мария, но свидетелство за една невероятна жена и музикант, останало под формата на 31 концерта със специално посвещение на Вивалди за Анна Мария", разказа директорът на Сливенския симфоничен оркестър.
Останалите три произведения в програмата, са съвременни композиции в бароков стил, специално написани за проекта и посветени на солистката Кремена Оксенкруг от нейните музикални ментори - Федерико Мария Сарделли, Антон Мартинов и Джанлука Берзанети.
На 17 февруари, сливенската публика ще има за първи път възможност да чуе звука на оригинално клавичембало- клавесин. Уникалният инструмент е предоставен от сливенския проект "Музиката вместо улицата" на световноизвестния цигулар Георги Калайджиев.
Концертът ще се състои при спазване на всички противоепидемични мерки и при представяне на зелен сертификат.


/РИ/