Европейски портал на всички доброволчески организации предлага координатор на център за доброволци

Европейски портал на всички доброволчески организации предлага координатор на център за доброволци

BOBSTH 08:48:01 16-02-2022
RI0841BO.005
Ловеч - доброволчество - Европа

Европейски портал на всички доброволчески организации
предлага координатор на център за доброволци


Ловеч, 16 февруари (Даниела Балабанова, БТА)
Всички доброволчески организации в Европа да се впишат в общ портал, предлага Албена Йончева, координатор на Центъра за работа с доброволци към Регионална библиотека "Проф. Беню Цонев" в Ловеч. В интервю за БТА тя подчерта, че в Европа доброволчеството е ценност, традиция, призната и оценена от обществото и изрази мнение, че ако повече го развиваме и популяризираме, ще имаме по-пъстра и обогатена Европа.
"Нека не забравяме, че във всяка една страна доброволците са и тези, които пренасят своята култура, своя начин на живот в друга държава, което означава че става обмяна на опит, на комуникация", посочи Йончева.
Според нея могат да бъдат създадени и нови програми за финансиране на доброволчески каузи. По думите й трябва да бъде изготвена национална стратегия за насърчаване на доброволчеството, включително признаване правата на доброволеца и гарантиране качеството, защитата и равния достъп до всички.

От 2007 г. в Ловеч съществува Център за работа с доброволци

От създаването на Центъра за работа с доброволци към ловешката библиотека Албена Йончева е негов координатор. Заедно с децата и младежите в него реализират различни инициативи. "Ние бяхме първият център, изграден към културна институция и като такива бяхме орисани да се занимаваме с нови неща. Мога да се похваля със "Забавно лято" - една кампания, която се организира повече от 15 години. Започнахме в началото с партньорски организации. Впоследствие останахме сами, но намираме своите подкрепящи партньори и съмишленици, за да продължим тази кауза", разказа Йончева.
Сред другите инициативи на доброволците са градски пикник за деца и родители, благотворителни концерти, кампании в помощ на възрастни хора. Трайно си партнират с Регионалния център за подкрепа на приобщаващото образование в Ловеч, с който са направили и първия адаптиран театър за деца със специални образователни потребности. Сред инициативите им са също екологични акции и спортни състезания.
С течение на времето Центърът за работа с доброволци е припознат като партньор, което за Йончева и участниците е удовлетворение, че са си свършили работа и са добър пример за гражданите на Ловеч.

Трудно се мотивират децата да стават доброволци

По думите на Йончева все по-трудно е децата да искат да са доброволци. Тя обаче се гордее с всеки един, преминал през Центъра. "Някои от тях вече са пораснали, работят, станали са студенти, родители, но в тях е останал този добър спомен и пример, което едно доброволчество носи. И досега те идват и водят децата си с думите: "Ела да видиш къде израсна твоя татко или майка, какво сме направили ние тук", добави координаторът.
През годините доброволците са имали и своите трудности, но ги води желанието да направят нещо добро, да променят. "Защото да си доброволец идва от самата дума - добра воля. Това означава, че идваш с волята, идеята и желанието да направиш нещо в името на някоя кауза, без да търсиш материална насока. Това за нас е много добро, защото доброволчеството е лична кауза. То дава и своя ценен опит. Доброволческият човек развива важни умения като отговорност, организация, работа в екип, комуникация - неща, които във времето ще им бъдат от полза. Осъзнавайки го, подрастващите могат само да черпят един ценен опит, който в бъдеще е добър старт в живота, защото освен че добиват тези ценности, те придобиват и самочувствието на едни знаещи, можещи и активни граждани", категорична е Йончева.

С активни деца ще се развива Европа

Именно с такива деца - дейни, с активна гражданска позиция, ще се развива Европа. "Те знаят, че светът не е само компютри и не е материален, той е нещо повече и вътре в нас трябва да отворим сърцата си, за да го разберем", добави Йончева.
Според нея в България има още какво да се направи, за да се стимулират повече хора да станат доброволци. У нас доброволчеството, като част от неформалното образование, все още не е намерило своя широк спектър. Все още има нужда да бъде припознато в самите училища, да бъдат подтиквани учителите да активират децата да бъдат доброволци, посочи специалистът.

Необходимо е приемането на Закон за доброволчеството

По думите й доброволците намаляват, а в същото време говорим за солидарност, гражданско общество, но реално не се прави нищо по въпроса. "През последните години многократно е имало опити да бъде приет Закон за доброволчеството. В проекта ясно е регламентирано какви са правата и задълженията на един доброволец. В Европа доброволците знаят, че това им носи някаква подкрепа. Ако си положил доброволен труд, можеш да получиш намаляване на таксата за обучение или общежитие. Когато кандидатстваш за работа и си положил доброволен труд в тази сфера, си една крачка напред. Това означава, че ти искаш да се развиваш в тази сфера. Имаш право на стипендия. Надявам се един ден това да се случи и при нас и доброволците да имат свой закон, за да могат те също да се чувстват удовлетворени", каза още Албена Йончева.
Тя препоръчва Европейската доброволческа служба да разгърне повече потенциала си. Така ще става обмяна на опит и ще имаме активна, солидарна, толерантна и изпъстрена откъм култура Европа, каза още Йончева.
/РИ/