Стари радиа, телевизори и грамофони събира музеят в Брезник

Стари радиа, телевизори и грамофони събира музеят в Брезник

BOBSTH 08:27:31 16-02-2022
RI0820BO.004
Брезник - музей - колекция - видео

Стари радиа, телевизори и грамофони
събира музеят в Брезник


Брезник, 16 февруари (Елка Робева, БТА)
Стари радиоапарати, телевизори, магнетофони и грамофони събира Общинският исторически музей (ОИМ) в Брезник. Първите двадесетина експоната вече са изложени в зала "Военен клуб" към ОИМ в центъра на града. Паралелно до тях са показани и ретро фотоапарати.
Инициативата тръгва от художниците Даря и Сашо Евтимови, които помагат като доброволци в Лятната академия за работа с деца, организирана от музея, разказа пред БТА уредникът на ОИМ Ваня Димитрова. Двамата донасят стари радиоапарати от саморазрушаваща се къща в с. Банище. Даряват ретро уредите на музея, за да ги спасят от унищожаване и да ги запазят за поколенията.
Най-стария радиоапарат осигурява директорът на ОИМ Емилия Велинова. Той е марка "Граец", произведен е в Германия през 1939/1940г. и е бил използван в радомирското село Копаница.
В кампанията се присъединява и местният жител Павлин Теофилов. Той предоставя намерено от него радио "Нора".
В брезнишкия музей може да се види и създаденият през 1964 г. телевизор "Пирин", който е най-разпространеният български лампов телевизор, каза още Димитрова. Сред експонатите са и любимите на мнозина българи транзистори ВЕФ и "Селена", различни марки фотоапарати и няколко фенерчета.
Дарителската кампания за обогатяване на ретро колекцията ще продължи. Всички експонати ще бъдат съхранени във фонда на музея.

/РИ/