Националната стратегия за равенство, приобщаване и включване на ромите да бъде одобрена от Народното събрание предложиха участници в дискусия

BOBSTH 18:39:01 15-02-2022
LM1834BO.023
Велико Търново - дискусия - Център "Амалипе" - роми

Националната стратегия за равенство, приобщаване и включване на ромите да бъде одобрена от Народното събрание предложиха участници в дискусия


Велико Търново, 15 февруари (Марина Петрова, БТА)
Националната стратегия за равенство, приобщаване и включване на ромите в България да бъде предложена за одобрение от Народното събрание. Около това решение се обединиха участниците в дискусията "Политиките за равенство, приобщаване и участие на ромите: инвестиция в по-доброто бъдеще на България", която се състоя онлайн днес по инициатива на Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" съвместно с фондация "Фридрих Еберт".
Във форума участва вицепремиерът и председател на Националният съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет Калина Константинова, която подчерта, че е изключително важно да бъде приета спешно стратегията, а в самия план да има повече конкретни предложения, които да дойдат от ромските и проромски организации и заинтересованите институции на централно и местно ниво.
Представители на различните парламентарни групи в Народното събрание посочиха, че биха подкрепили обновената стратегия за ромското включване с хоризонт 2030 година.
Омбудсманът Дияна Ковачева отбеляза, че са нужни конкретни законодателни промени, свързани с казуси, като извеждането на ромски семейства обитаващи незаконни постройки и ролята на местните власти в този процес, както и решаване на въпроси с т.нар. невидими хора, тоест хора, които са без лични документи заради липса на адресна регистрация.
По думите й друг голям проблем за ромските жени е достъпът им до здравеопазване. Тя цитира данни на НЗОК, според които у нас 105 хиляди жени са без здравни осигуровки, като от тях около 60 хиляди са от ромски произход, а от този брой 75 процента не са получавали никакви консултации по време на бременноста си. Другият голям проблем е свързан и достъпа до образование, подчерта тя.
В дискусията се включиха Шаболц Шмид от Главна дирекция "Правосъдие" към Европейската комисия, Йерун Юте от Дирекцията "Заетост, социални въпроси и приобщаване към ЕК, както и Мартина Фийни, посланик на Ирландия и съпредседател на Посланическата група по ромските въпроси у нас.
През октомври 2020 г. Европейската комисия публикува обновена Европейска рамка за национални стратегии за равенство, приобщаване и участие на ромите, която доразвива предходната Европейска рамка за Национални стратегии за интеграции на ромите, като включва темите за преодоляване на антиромската дискриминация. В България все още няма одобрена Национална стратегия за равенство, приобщаване и участие на ромите, посочи Алексей Пампоров, който представи основните изводи от докладите анализ "Изпълнението на националната стратегия за интеграции на ромите".
Големият проблем през тези години дойде от ръста на антиромското говорене и от липсата на разбиране от страна на институциите, коментира за БТА Деян Колев от център "Амалипе". "Днешната дискусия ме направи оптимист, защото всички заинтересовани страни, които поканихме - европейски, държавни и общински институции, както и представители на неправителствения сектор се включиха в нея и заявиха своите ангажименти, защото ромското включване изисква не само документ, но и реално действие", допълни той.


/ЛМ/