Ученическите вестници през годините представя нова изложба на Варненската библиотека

Ученическите вестници през годините представя нова изложба на Варненската библиотека

BOBSTH 17:24:31 15-02-2022
LM1720BO.015
Варна - библиотека - ученическа преса

Ученическите вестници през годините представя нова изложба на Варненската библиотека


Варна, 15 февруари (Мила Едрева, БТА)
Ученическите вестници, издавани през годините във Варна, представя новата изложба на Регионалната библиотека в крайморския град. Експозицията е посветена на третия рожден ден на последното и единствено в момента книжно издание, списвано от младежи - "НахОДКи". Младите журналисти работят в Общинския детски комплекс (ОДК) в града и днес получиха специални поздравления както от всички работещи в библиотеката, така и от директора на ОДК Монка Николова.
Изложбата представя първия брой на вестник "Виделина" от 21 октомври 1931 г. Изданието - "литературенъ, общественъ и критиченъ лист на варненската средношколска младежъ", е второто по рода си в страната. Година по-рано излиза първият ученически вестник в София, а след Варна се появяват такива в Пловдив и Бургас. Абонаментът за "Виделина" е бил 30 лева, отделната бройка е струвала 2 лева, а "за странство" цената на абонамента е била 50 лева.
Експозицията в библиотеката показва и младежки издания от края на 20 и началото на 21 век. През годините свои вестници са издавали и отделни училища в крайморския град.
Освен че са давали поле за изява на млади поети и писатели, изданията са поставяли и различни теми от обществено значение. Точно така формулира задачите на ученическите вестници варненският гимназист Борис Бянов, чиято статия е публикувана във "Виделина" на 17 февруари 1933 г. - "Бурният обществен живот, с всички свои положителни и отрицателни черти не може да не спре вниманието й (бел.ред. на младежта). Притежаваща сравнително критичен поглед, тя не може да не схване противоречието между казаното и извършеното, не може да не отрече поне в себе си, духовното разединение на българския народ, а може би ще потърси причината за това в политическата раздробеност на партии, крила, крилца, перца и перушинки, плод на кариеризма и грубите партизански нрави. Ето че този живот повлиява на значителна част от българската младеж в смисъл, че предизвиква у нея да служи честно и безкористно на своя народ."

/ЛМ/