Държавната болница в Монтана завършва с печалба 2021 годинаи е в стабилно състояние

Държавната болница в Монтана завършва с печалба 2021 годинаи е в стабилно състояние

BOBSTH 16:26:31 15-02-2022
LM1622BO.004
Монтана - болница - стабилно състояние

Държавната болница в Монтана завършва с печалба 2021 година
и е в стабилно състояние


Монтана, 15 февруари (Цветомир Цветков, БТА)
Държавната болница "Д-р Стамен Илиев" в Монтана завърши 2021 година в стабилно финансово състояние и с печалба от 15 000 лева, съобщи за БТА изпълнителният директор д-р Тони Тодоров.
Независимо от трудностите, причинени от пандемията, болницата няма просрочени задължения към доставчици на медикаменти и услуги. Въпреки повишените цени на тока и газа, в болницата няма криза, благодарение на осигурените компенсации от държавата и на доброто ръководство на лечебното заведение, обяви д-р Тодоров.
През 2021 година в МБАЛ "Д-р Стамен Илиев" в Монтана от COVID-19 са лекувани 2517 души, докато през 2020 година броят им е бил 748. По показател смъртност на лекувани пациенти с инфекцията през миналата година болницата в Монтана е сред много добрите в страната - починали са 12,72 на сто от настанените, докато в много други болници процентът е по-висок.
"Благодарение на професионализма, усилията, денонощните грижи и непрекъснатата осигуреност с медикаменти и всички налични възможности за лечение, спасихме повече човешки животи от тежката инфекция", заяви д-р Тодоров. Той уточни, че заради разгарянето на пандемията в някои моменти и ограничаването на плановите операции, преминалите през болницата пациенти с други заболявания са по-малко в сравнение с предишни години.
През 2021 година болницата в Монтана е изградила допълнителен кислороден резервоар и е преминала на централно подаване на кислород. Изградени са нови кислородни инсталации в четири отделения.
Заплатите на работещите в болницата медици са значително увеличени през миналата година, благодарение на допълнителното финансиране за работа в условията на пандемия от COVID-19, обяви изпълнителният директор.
/ЛМ/