Служителите на Регионалния исторически музей в Ямбол се включват в националния протест на музеите, галериите и библиотеките

Служителите на Регионалния исторически музей в Ямбол се включват в националния протест на музеите, галериите и библиотеките

BOBSTH 15:21:31 15-02-2022
RI1514BO.041
Ямбол - музей - протест

Служителите на Регионалния исторически музей в Ямбол
се включват в националния протест
на музеите, галериите и библиотеките


Ямбол, 15 февруари (Мирослава Безус, БТА)
Служителите на Регионалния исторически музей в Ямбол се включват в националния протест на музеите, галериите и библиотеките срещу заложения размер на средствата за тях в проекта за държавния бюджет. Това съобщи пред репортер на БТА археологът Тодор Вълчев, който е председател на синдикалната организация в Ямболския музей.
Според него с предвиденото пет процентно увеличение е невъзможно да се извършва качествена дейност и средствата ще стигнат основно за покриване на разходите, като няма да има възможност за повишаване на заплатите. "Средната заплата на музейните работници е 850 - 900 лева, като сред тях има хора с по 10 - 15 години стаж. Все пак в музеите и галериите работят специалисти с висше образование - научни сътрудници, уредници, реставратори, художници, но това са висшистите с най-ниските заплати в страната", каза синдикалният председател.
Той допълни, че засега служителите остават на работните си места. "Ние не можем да затворим институциите и да кажем "няма да работим". Нашата основна задача е да популяризираме, да опазваме културното наследство. Надяваме се да не стигнем до ефективни стачни действия", допълни Вълчев.

/РИ/