Седем обикновени мишелова отлетяха отново на свобода край Кремиковския манастир

BOBSTH 15:15:01 15-02-2022
PP1511BO.010
птици - освобождаване - "Зелени Балкани"

Седем обикновени мишелова
отлетяха отново на свобода
край Кремиковския манастир


София, 15 февруари (Борислава Бибиновска, БТА)
Седем обикновени мишелова отлетяха на свобода, след като известно време за тях бяха полагани специални грижи в Спасителния център за диви животни към неправителствената организация "Зелени Балкани". Птиците бяха върнати отново в природата преди обяд днес. Те бяха пуснати в поляните под Кремиковския манастир.
Птиците бяха транспортирани от Стара Загора, където се намира спасителният център.
До София те пътуваха с ветеринарните лекари Христина Клисурска и Руско Петров, който е и управител на центъра. Птиците бяха поставени в отделни кашони и извозени със специална линейка, с която центърът се е сдобил благодарение на дарения и с подкрепата на аутосорсинг компания.
Дарители, доброволците и журналистите лично участваха в пускането на птиците след кратък инструктаж от специалистите. Екип на БТА също имаше възможността да усети вълнението от досега до една от дивите птици. Пернатите животни пък бяха видимо спокойни и всичките седем отлетяха успешно. Това означава, че те се чувстват добре, възстановени са и ще могат да продължат живота си в естествената си среда. Четири от птиците са били с фрактури по крилата, а други три - с наранявания. Една от тях дори е била отстреляна, посочи Петров. Рехабилитацията им е отнела известно време, през което птиците са били подготвяни за момента, в който отново ще полетят в природата. За успешното протичане на акцията допринесе и хубавото февруарско време. След като бяха пуснати, птиците кацнаха на дърветата, за да се ориентират в новата обстановка.
Мишеловите са защитен вид по Закона за биологичното разнообразие. Те могат да бъдат забелязани често край магистрали в търсене на храна. Това обаче може да е проблем за тях, защото има опасност да бъдат блъснати от минаващите автомобили. Предизвикателство пред тези птици е и бракониерството.
На всяка пусната птица има поставени два вида пръстени с информация за нея, която е записана в базата данни на "Зелени Балкани" и Българската орнитологическа централа към БАН, обясниха от Спасителния център. Единият от пръстените е метален, като неговата цел е в случай, че птицата умре, да не може да се разгради и специалистите да получат информация за начина й на живот до смъртта й. Другият е пластмасов. Информацията на него е кратка и ще е от полза на орнитолозите в района на София при наблюдение на птиците.
Очакванията са в този период на годината мишеловите да обитават ниските места в природата, където да откриват храна. Те са хищни птици и, както издава и името им, се хранят предимно с мишки и други дребни гризачи. През лятото ще се издигнат по-нависоко, в гората, защото тогава е периодът на гнездене.
На акцията по освобождаването на птиците присъства и изпълнителният директор на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) Ренета Колева. За БТА тя коментира, че всяка година ПУДООС има активно участие в кампаниите на "Зелени Балкани". Самото предприятие финансира издръжката на Спасителния център, посочи тя. Колева увери, че държавата полага всички усилия за запазване на биоразнообразието на България. Тя призова гражданите също да бъдат ангажирани с опазването на околната среда и нейните обитатели.

/ПП/