Вицепремиерът и министър на икономиката обяви, че от днес по пилотен проект започват да работят 17 склада, които ще продават дърва за огрев

Вицепремиерът и министър на икономиката обяви, че от днес по пилотен проект започват да работят 17 склада, които ще продават дърва за огрев

BOBSTH 15:06:01 15-02-2022
RI1459BO.037
Корнелия Нинова - Иван Иванов - брифинг

Вицепремиерът и министър на икономиката обяви, че от днес
по пилотен проект започват да работят 17 склада,
които ще продават дърва за огрев


София, 15 февруари (Людмила Спасова, БТА)
От днес започват да работят 17 склада в Държавните горски стопанства (ДГС) и в Държавните ловни стопанства (ДЛС) на територията на цялата страна, които ще продават дърва за огрев за населението. Това е пилотен проект, чиято по-нататъшна цел е складовете да достигнат 56 броя в следващите месец-месец и половина. В тези складове дървесината ще се продава за огрев на цената на добиване без никакви надценки и такси за гражданите, обяви на брифинг в Министерството на земеделието днес вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова.
Извозването ще бъде за сметка на държавата до всяко домакинство, уточни тя. "На някои места са по три-четири фирми, които натоварват цената, купуват дървата, за да ги препродават след това с други цели. С новата мярка дървата ще се продават на цена по себестойност на добиване, с което на практика ще помогнем на хората и ще спазим предизборните си обещания", коментира Нинова.
Министър Нинова даде пример с добивна и продажна цена на дървесината от 84 лв. на кубик в един от тези складове, като в същото време на пазара тя е 160 лв. за кубик, което е почти 100 процента завишаване заради посредници и прекупвачи.
С днешната мярка гарантираме сигурност, че винаги ДГС ще имат дърва и на достъпна цена, както и падане на цените за потребителите. ДГС започват да наемат работници, които да добиват дървесината, вместо досегашните фирми. ДГС започват и процедура за закупуване на високопроходима техника, с която също за собствена сметка да се добива дървесината.
Ще разчитаме на помощ от кметовете, които да доставят списъците на всички хора, които се нуждаят от дървесината, за да може ДГС да им закарат дървата до домовете, без надценки и такси, посочи още Нинова.
Министър на земеделието Иван Иванов каза, че целта на проекта е доставката да продължи не само в този, но и в следващия отоплителен сезон. Това, което правим, касае местното население, а не търговците, които да препродават, подчерта министър Иванов.

/РИ/