С декларация 11 общински съветника от Белоградчик поискаха оставката на кмета

С декларация 11 общински съветника от Белоградчик поискаха оставката на кмета

BOBSTH 14:33:01 15-02-2022
RI1426BO.034
Белоградчик - декларация - снимка

С декларация 11 общински съветника от Белоградчик
поискаха оставката на кмета


Белоградчик, 15 февруари (Ирена Данаилова, БТА)
С декларация общински съветници от Белоградчик поискаха оставката на кмета Борис Николов. Тя бе разпространена във Фейсбук групата "БелоГРАДчик на гражданите" и под нея са се подписали 11 от общo 13 общински съветници, заедно с председателя на Общинския съвет в Белоградчик Боян Минков. В декларацията те обявяват, че "снемат доверието си от кмета Борис Николов и го призовават незабавно да подаде оставката си".
До искането за оставката се стига след няколкомесечно напрежение в общинския съвет "заради пълната непрозрачност и едноличното управление на кмета", както и "осуетяване на намерението ни да направим задълбочена проверка на ключови сфери от общинското управление", пише в декларацията.
Според съветниците, подписали декларацията, в общината се нарушават основни принципи на администрацията като обективност и безпристрастност.
Кметът на община Белоградчик Борис Николов, по повод исканата му оставка, каза за БТА, че декларацията е предизборна акция и той не смята да си подава оставката. Николов уточни, че са безпочвени обвиненията за непрозрачност, защото всички финансови отчети са публични и са публикувани на официалния сайт на общината. При официално запитване от съветниците за достъп до обществена информация, тя е предоставяна в обема, изискван от закона. За да се решават навреме всички възникнали въпроси, е необходимо да има диалог, познаване и разбиране на проблемите от страните, както и адекватни, и законосъобразни предложения за тяхното решаване, каза още Николов. Противопоставянето между кмет, общинска администрация и общински съветници е безсмислено и не е в интерес на гражданите, е категоричен Николов.
За Борис Николов това е четвъртият мандат като кмет на община Белоградчик.

/РИ/