През март експертен съвет ще обсъжда бъдещето на пристанищата в България

През март експертен съвет ще обсъжда бъдещето на пристанищата в България

BOBSTH 14:17:31 15-02-2022
RI1410BO.032
Варна - морски бизнес - министър

През март експертен съвет ще обсъжда
бъдещето на пристанищата
в България


Варна, 15 февруари (Мила Едрева, Данаил Войков, БТА)
В началото на март ще бъде свикан експертен съвет, на който да бъде обсъдено бъдещето на пристанищата в страната, каза днес във Варна министърът на транспорта Николай Събев. Заедно със зам.-министъра Владимир Върбанов и председателя на парламентарната комисия по транспорт и съобщения Борислав Гуцанов той се включи в дискусия с морската общественост в града, посветена на бъдещето на експлоатацията на портовете. Домакин на срещата бе Висшето военноморско училище.
Министерството е планирало серия от дискусии, посветени на развитието на пристанищата във Варна, Бургас, Русе и Лом, обясни Събев. Той уточни, че втората фаза на инициативата е проблемът да бъде обсъден на експертно ниво. След това предложенията на експертите ще бъдат обсъдени с общността по места. Министърът уточни, че на този етап вече ще се пристъпи и към проектирането на мастерплан на пристанището във Варна. Той допълни, че идеята за отдаване на концесия на портовете не е изоставена изцяло, но е важно, ако се реализира такава стъпка, тя да се направи в обществен интерес. За бъдещето на пристанището Събев каза още, че трябва да бъде обвързано с транспортната свързаност в страната, като се има предвид, че за Европейския съюз приоритетни стават жп-, морският транспорт и вътрешните водни пътища.
Зам.-министър Върбанов допълни, че в отдаването под наем на площи в пешеходната зона на пристанище "Варна Изток" има смущаващи неща, но те са подадени като сигнали за проверка в МВР. Той допълни, че държавата е наела адвокатска кантора, която да се свърже със застрахователната агенция на кораба "Вера Су", който бе заседнал край Камен бряг. Върбанов припомни, че държавата похарчи около два милиона лева за освобождаването от скалите на плавателния съд. За да си възстанови направените разходи, трябва или застрахователят да ги покрие или да бъде продаден корабът, който все още стои в един от заводите край Варна.
В отговор на въпроси на журналисти министър Събев посочи, че продължават разследванията по сделката за Топлоелектрическата централа Езерово и терминала там, както и по удълбочаването на канала, свързващ Варненското езеро с морето. По думите му документите по тези два случая все още не са напълно събрани, но което е налице, е изпратено в МВР. Събев увери, че обществото ще получи информация по тези теми и допълни, че дори и да има допуснати нарушения в близкото минало, е редно удълбочаването на плавателните връзки да продължи.
Председателят на парламентарната транспортна комисия Борислав Гуцанов допълни, че ще бъде направено всичко възможно да се заделят средствата, нужни за ремонт и пътуване до Антарктида на българския научно-изследователски кораб "Св. Св. Кирил и Методий". За целта са необходими около четири милиона лева, които могат да бъдат осигурени, посочи Гуцанов.

/РИ/