Близо четири пъти повече данъчни декларации са подадени в НАП в Русе през първия месец на кампанията

Близо четири пъти повече данъчни декларации са подадени в НАП в Русе през първия месец на кампанията

BOBSTH 13:20:01 15-02-2022
RI1313BO.029
Русе - НАП - декларации

Близо четири пъти повече данъчни декларации
са подадени в НАП в Русе през първия месец
на кампанията


Русе, 15 февруари (Мартин Пенев, БТА)
Почти четири пъти повече декларации за доходи са подадени в Националната агенция за приходите (НАП) в Русе през първия месец на данъчната кампания в сравнение със същия период на миналата година. Това съобщиха от офиса на приходната агенция в крайдунавския град.
От там информират, че през януари тази година са получени 1651 декларации за доходи, докато за същия период на 2021 г. те са били 425.
"Увеличеното количество на подадени декларации през януари е очаквано от приходните служители, защото в края на м.г. много работодатели пропуснаха за своите служители възможността да ползват чрез тях данъчното облекчение за отглеждане на деца. Това предопредели големия клиентски поток към гишетата на приходната агенция", обясниха от НАП в Русе.
От там коментират, че повечето млади родители са предпочели да подадат хартиен формуляр вместо електронна декларация. Причината за това е изискването за липса на публични задължения, обслужвани от НАП, за да може да се ползва данъчното облекчение.
Така при посещение в офиса клиентите първо успяват да погасят дължими от тях суми, като плащането чрез ПОС-терминалите на всички работни места се отразява веднага в данъчно-осигурителния им профил, след което могат да подадат своята декларация.

/РИ/