Прокуратурата в Пловдив ще поиска арест за мъж, който в последните 10 години се занимава основно с измами

Прокуратурата в Пловдив ще поиска арест за мъж, който в последните 10 години се занимава основно с измами

BOBSTH 12:58:01 15-02-2022
RI1251BO.026
Пловдив - прокуратура - измами

Прокуратурата в Пловдив ще поиска арест за мъж,
който в последните 10 години
се занимава основно с измами


Пловдив, 15 февруари (Таня Благова, БТА)
Предстои днес Районна прокуратура да внесе искане в съда за вземане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо 37 годишен мъж, безработен от Перник, съобщиха пред журналисти Атанас Илиев, зам.-районен прокурор и говорител на Районната прокуратура в Пловдив и Димитър Костов, наблюдаващ прокурор.
В рамките на месец прокуратурата в Пловдив е събрала данни за престъпна дейност, състояща се в множество измами на територията на цялата страна, извършени "от лице, което е измамник по професия", заяви Атанас Илиев. По думите му лицето има солидна справка за съдимост от 34 страници, от която е видно, че последните 10 години извършителят се е занимавал основно с измами. Той е осъждан и лежал в затвора за измами.
Става дума за множество измами за малки суми пари за започване на надомна работа с обяви по интернет. Измамените са предимно безработни хора, които трябвало да платят по сметка сумата от 42 лева, за да започнат надомна работа. На практика извършителят се е възползвал от мъката на хората и тяхното безпаричие, и от техните надежди да намерят поминък, посочи прокурорът.
Досъдебното производство е образувано на 10 януари т.г., като до момента са разпитани около 40 пострадали и са установени поне още толкова, каза наблюдаващият прокурор Димитър Костов и поясни, че пострадалите са поне 80 човека от цялата страна. Наказанието, което предвижда законът за това престъпление е от три до 10 години лишаване от свобода.
Според зам.-районния прокурор основните затруднения пред разследването са установяването на пострадалите, понеже хората не подават сигнали и не осъзнават, че е в техен интерес незабавно да уведомят полиция и прокуратура, че са били измамени или имат данни за извършено друго престъпление. Атанас Илиев посочи, че от началото на годината до сега Районна прокуратура - Пловдив е внесла в съда 231 досъдебни производства, по повечето от които вече има присъди.
Също така зам.-районният прокурор и говорител на Районна прокуратура - Пловдив каза, че вчера съдът е постановил постоянна мярка "задържане под стража" спрямо четиримата задържани рецидивисти - "гастролираща група крадци", дошли от старозагорското село Черна гора, за да крадат в района на селата около Пловдив.

/РИ/