Две нови социални услуги за пострадали от домашно насилие ще предоставя Столичната община

Две нови социални услуги за пострадали от домашно насилие ще предоставя Столичната община

BOBSTH 12:18:32 15-02-2022
RM1215BO.029
Столична община - домашно насилие - кризисен център

Две нови социални услуги за пострадали от домашно насилие ще предоставя Столичната община


София, 15 февруари (София Господинова, БТА)
Две нови социални услуги за пострадали от домашно насилие предлагат председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев и кметът на София Йорданка Фандъкова с два доклада до СОС. Става въпрос за разкриване на нов кризисен център - защитено жилище с капацитет десет места. Другата услуга е т.нар. правна клиника - предоставяне на правна помощ за пострадалите от домашно насилие, съобщи на пресконференция в Столичната община Георги Георгиев.
Той заяви, че по данни на националния омбудсман за 2020 г. в цялата страна са издадени над 3057 ограничителни заповеди във връзка с домашно насилие, над две трети от тях в полза на пострадали жени и деца. На територията на Столичната община вече функционира защитено жилище с капацитет от осем места. През 2020 г. в защитеното жилище са били настанени 40 жени, предоставени са консултации на още 60 жени. Сега капацитетът на социалната услуга се удвоява с предложението за създаване на ново защитено жилище с капацитет 10 места като очакванията са да бъдат предоставени необходимите услуги на около 130 жени и деца. В защитеното жилище, чийто адрес ще бъде неизвестен по обективни причини, помощ могат да потърсят пострадали от цялата страна, като те могат да останат в центъра до шест месеца, обясни Георгиев.
Подкрепа могат да получат жени, деца, за които има непосредствена опасност и които нямат възможност да бъдат настанени другаде. Не е необходимо те да имат постоянен или настоящ адрес на територията на Столичната община, тъй като услугата се отнася до изконното човешко право - неприкосновеността на личността, каза Георгиев. В бюджета за тази година ще бъдат предвидени 160 хил.лв. за създаването на новия кризисен център. Очаква се той да заработи през лятото, след като бъде одобрен на закрито заседание на СОС, информира Георгиев. Той добави, че ще бъде обявен конкурс за избор на доставчик на услугата, т.е. неправителствена организация, която да управлява центъра.
Другата социална услуга, иновация за цялата страна, е т.нар. правна клиника, съобщи Геогриев. Когато пострадал от домашно насилие се обърне към съответните органи и организации, първоначално му се предоставя убежище в защитеното жилище, след това му се оказва психологическа помощ. Идеята е пострадалият да получи и бърза и компетентна правна помощ - т.нар. правна клиника за защита от домашно насилие, която предвижда дейности по информиране, консултиране, застъпничество от юристи, адвокати с опит в тази област. Общината предоставя ресурса, поставя целите, които са предоставяне на правна помощ на около 80-100 пострадали годишно. Разходите ще са за сметка на общинския бюджет. Както със защитеното жилище и в този случай ще бъде обявена конкурсна процедура за избор на неправителствена организация, която да управлява услугата, съобщи Георгиев.

/РУМ/