Музейни служители в Бургас посрещат посетители с протестни лентички

Музейни служители в Бургас посрещат посетители с протестни лентички

BOBSTH 12:07:31 15-02-2022
RI1200BO.020
Бургас - музей - протест + снимка

Музейни служители в Бургас посрещат
посетители с протестни лентичкиБургас, 15 февруари (Галя Тенева, БТА)
Музейни служители в Бургас посрещат посетители с протестни лентички с надпис: "Протест, бюджет, култура 2022". Символичният протест е срещу размера на средствата, предвидени в проекта за държавен бюджет за тази година. Недоволството им е против предвиденото пет процентно увеличение в бюджета и настояват това увеличение да бъде 50 процента за единния разходен стандарт за субсидирана бройка на държавните музейни и художествени галерии и библиотеките.
Искаме също да бъде въведен единен разходен стандарт за издръжка на останалите музеи, които все още се финансират като местни дейности. Настояваме да бъдат определени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи от музеите, библиотеките и галериите, каза в интервю за БТА Пламена Кирова, главен уредник на отдел "Етнография" в Регионалния исторически музей в Бургас и председател на синдикалната секция при КТ "Подкрепа". За БТА Кирова каза, че трябва да бъдат изготвени нормативни актове, с които да се осигурят допълнителни средства за обезщетение при пенсиониране, за работно или представително облекло, както е в сферата на образованието, да бъде въведен допълнителен стандарт за дейности, свързани с попълване на музейни библиотечни фондове, обновяване на постоянни и временни експозиции, изложби, издаване на каталози, публикации. По думите й музеите са не само място, в което посетителите разглеждат изложби, а в тях работят високо квалифицирани специалисти и професионалисти, които стоят зад всяка една изложба и зад всяка една издадена книга от музея.
Не искаме само увеличения на заплатите, искаме достойно заплащане и повишаване на условията ни на труд, добави Кирова.
Тези пет процента са абсолютно доникъде, днес сутринта се "подхвърляха" в медийното пространство едни 25 процента, с някаква обща сума между 12 и 20 милиона лева, което също бих казала е подигравка с исканията на цялата колегия. Защото, ако тези пари, които обещават, бъдат дадени единствено и само за увеличение на заплатите, то тогава къде остават експозициите ни, къде остават фондовете ни, там няма да имаме никаква възможност за тяхната поддръжка. Ако пък тези пари се пренасочат само и единствено към експозиции и фондове, то тогава, какво ще вземем накрая на месеца, каза Кирова./РИ/