Музейна експозиция на лавандулата създават в чирпанското село Средно градище

Музейна експозиция на лавандулата създават в чирпанското село Средно градище

BOBSTH 11:00:32 15-02-2022
RI1054BO.009
Чирпан - музейна експозиция - лавандула

Музейна експозиция на лавандулата
създават в чирпанското село
Средно градище


Чирпан, 15 февруари (Румяна Лечева, БТА)
Музейна експозиция на лавандулата да се създаде в чирпанското село Средно градище са решили кметът на Чирпан Ивайло Крачолов, председателят на общинския съвет Иван Станчев, управителят на Местната инициативна група (МИГ) Диляна Николова и представителят на Европейската асоциация ЛИДЕР Люба Йонкова.
Подбалканското село е известно като българската столица на лавандулата, тук се провежда от 2014 г. всяко лято фестивал, който се посещава от близо 20 хиляди души, припомни пред БТА Ивайло Крачолов.
Общината и МИГ ще кандидатстват заедно със Самоков и пет града от Словения и техните МИГ в международен проект на тема "Да помиришем билките" за финансиране на проекта от Европейската асоциация ЛИДЕР, обясни пред БТА Диляна Николова. Тя уточни, че в Самоков ще бъде създадена музейна експозиция на билките.
Седемте общини ще подготвят съвместно работните си проекти, които трябва да отговарят на европейските изисквания. Ако бъдат одобрени проектите, музейните експозиции трябва да бъдат създадени за година или две години.
Сумата за финансиране на проекта в село Средно градище е в размер на 100 хиляди евро.
Това е една от идеите, които сме включили в програмата за развитие на селския туризъм в Община Чирпан, посочи пред БТА Ивайло Крачолов. Средно градище е известно освен с мекия климат и с жителите си, които са вече от 15 националности.


/РИ/