Историческият музей в Дупница представи резултати от обекти, проучени през 2020 и 2021 година

BOBSTH 10:55:31 15-02-2022
RM1052BO.019
Дупница - проучване - обекти

Историческият музей в Дупница представи резултати от обекти, проучени през 2020 и 2021 година


Дупница, 15 февруари (Елица Иванова, БТА)
Историческият музей в Дупница представи резултати от обекти, проучени през 2020 и 2021 година. Представянето се състоя под мотото "Археологически проучвания в пандемия", а резултатите от тях не са представяни до момента именно заради пандемичната обстановка. През последните две години археолозите са работили по седем обекта - раннохристиянската базилика в с. Червен брег, община Дупница и още шест обекта в античното селище Германея в Сапарева баня, в т. нар. Горно Дупнишко поле.
"Успяхме да открием изключително интересен многопластов култов център до църквата "Св. Спас" в с. Червен брег и да разберем градоустройството на античния военен лагер и античния ранновизантийски град Германея. Локализирани бяха жилищни зони и некрополи на античния град и военния лагер", разказа за БТА научният ръководител на разкопките д-р Светла Петрова.
Проучванията в Сапарева баня се извършват заради инвеститорски интерес в района и прокарване на нов водопровод поради строеж на жилищни сгради, които попадат в охраняемата територия, която маркира западния и югозападния некропол на античния военен лагер Германея. Въпреки ограниченията в обема на разкопките, в два обекта в Сапарева баня археолозите са попаднали на жилищно строителство, открита е била и неограбена гробница. Разкрит е гроб на висш военен. В Германея и преди са откривани гробници, но всички са били ограбени още през античността, разказаха археолозите.
Специалистите са работили по разкритията на голямо тракийско и римско военно селище Болбабрия, разположено на около 400 декара площ. В него се живели войниците, които са били на лагер в днешна Сапарева баня, след като се заселили в района от Испания, с Втора Луцензийска кохорта - една от военните помощни части, която пребивава на територията на българските земи през I-III в. Те са създали лагер с цел да охраняват пътя от Пауталия (дн.Кюстендил).
Открити са били оброчни плочки, най-вероятно от светилище на Асклепий. При проучванията е излязла и красива римска керамика.
При обекта в с.Червен брег археолозите попаднали на църква, принадлежаща на Първото българско царство (9-11 век), в останките на рухналата стена на базилика на езическо светилище и средновековна църква. Открити са били монети от езическо и ранно християнско време. Намерен е и гроб на епископ, датиран от втората половина на 4 век, погребан с почести в луксозно подготвен гроб.

/РУМ/