Община Гърмен предвижда рехабилитация на част от калдъръма на Ковачевица и Лещен

Община Гърмен предвижда рехабилитация на част от калдъръма на Ковачевица и Лещен

BOBSTH 10:37:31 15-02-2022
RM1034BO.016
Ковачевица - Лещен - калдъръм

Община Гърмен предвижда рехабилитация на част от калдъръма на Ковачевица и Лещен


Благоевград, 15 февруари (Десислава Велкова, БТА)
Община Гърмен предвижда рехабилитация на част от калдъръма на историческия и архитектурен резерват Ковачевица и в село Лещен, каза за БТА кметът на общината Феим Иса. Рехабилитацията е включена в подготвяната от общината инвестиционна програма.
В Ковачевица ще продължи обновяването на каменната настилка по една от улиците и на площада, а в Лещен - около параклиса, посочи Феим Иса. В Лещен през изминалата година е имало голяма ВиК авария, при която е подменен водопроводът и отчасти е ремонтиран каналът, което налага да се възстанови калдъръмът, посочи кметът на Гърмен.
Подмяна в определени участъци в двете населени места се извършва всяка година, тъй като калдъръмът е на столетия, на места е износен, на други изцяло липсва, посочи Феим Иса. Той допълни, че това е довело до решението на общинското ръководство ежегодно да се инвестират суми в Ковачевица и Лещен. Тази година се предвижда от общинския бюджет да бъдат отделени между 50 и 60 хиляди лева.
"Това са първоначалните ни планове, все още правим разчети за бюджета, чакаме да се гласува държавният бюджет, да влезе в сила, да бъде обнародван и в момента, в който имаме крайните показатели, ще можем да инвестираме и тази година навсякъде по малко.", посочи Феим Иса. В останалите населени места от общината се предвиждат ремонти на улици, подмяна на част от ВиК мрежата, както и изграждане и ремонт на тротоари.

/РУМ/