По Великден на децата да се дава максимум по едно яйце на ден, съветва диетолог

По Великден на децата да се дава максимум по едно яйце на ден, съветва диетолог

BOBSTH 06:30:02 18-04-2020
DI2119BO.001 06:30
диетолог - празници - храна - препоръки

По Великден на децата да се дава
максимум по едно яйце на ден,
съветва диетолог


Варна,18 април /Данаил Войков, Мила Едрева, БТА/
По Великден се повишава рязко консумацията на яйца, но е добре да се внимава с приеманите количества, за да не се стигне до здравословни проблеми, каза за БТА гастроентерологът доц. Миглена Георгиева, началник на Втора детска клиника в университетската болница "Св.Марина" във Варна. По думите й възрастните хора могат да си позволят по две яйца на ден. Условието е да нямат увеличен холестерол. За децата препоръката на специалиста е да се внимава много. За тях приемливото количество от боядисаните великденски деликатеси е максимум по едно яйце дневно.
Най-важното е в празничните дни хората да внимават и да не променят рязко режима си, като увеличат много количествата на приеманите храни, допълни доц.Георгиева. Като лекар тя не препоръчва консумацията на алкохол, особено твърд, тъй като това води до проблеми с черния дроб. Тъй като традиционно на празници на масата се слага пиене, нейният съвет е да се приема по чаша качествено червено вино, което освен всичко друго има и антиоксидантен ефект.
Преходният период от зима/пролет изисква промяна на хранителния режим, за да се чувстваме бодри и здрави, каза още тя. По думите й е необходимо да се приема по-голямо количество плодове и зеленчуци, както и бяло диетично месо. Задължително е да се увеличи и приемът на вода.
Съветът на специалиста е да се приемат повече витамини - С, Д, Е, К, както и такива от В групата. За добрия тонус на организма са необходими и минерали - селен, цинк, магнезий. За да си осигуряваме тези вещества, могат да се приемат и хранителни добавки, които в момента така или иначе са много разпространени, каза още доц.Георгиева. Нейната препоръка е да се акцентира върху куркумин, берберин, сминдух. В никакъв случай обаче не бива да се забравя, че хранителните добавки не заместват рационалното хранене, а са само подпомагащи, посочи диетологът.
През пролетта, особено в съчетание с настоящата пандемична ситуация, когато хората са си у дома, трябва да се избягва честото "надничане" в хладилника, допълни Георгиева. По думите й спасението е в по-ниско калоричните храни. Нейната препоръка е да се ограничат тестените изделия, мазните храни, бялата захар и шоколадите. Желателно е да бъдат "забравени" и тежките яхнии, мазните супи, сладкишите.
Акцентът на менюто и за млади, и за стари, трябва да бъдат зеленчуците и плодовете, посочи Георгиева. По думите й сега е времето, в което на масата сериозно присъствие трябва да заемат повече нискомаслените млека и млечни продукти, тараторът, доматените супи. Любителите на месото също би трябвало да се преориентират и да акцентират върху пилешкото, заешкото, агнешкото и бялата риба. А тъй като в българската традиция е на масата задължително да има хляб, то препоръката на експерта е той поне да не е бял.

/АМ/
/ДИ/