Най-важното за ресторантьорите и хотелиерите е персоналът да бъде съхранен в периода на извънредното положение и след това

BOBSTH 11:10:31 18-03-2020
MH1107BO.016
Велико Търново - ресторанти - мерки - коментар
Най-важното за ресторантьорите и хотелиерите е персоналът да бъде съхранен в периода на извънредното положение и след това
Велико Търново, 18 март /Марина Петрова, БТА/
Най-важното за ресторантьорите и хотелиерите е персоналът да бъде съхранен в периода на извънредното положение и след това, коментира за БТА Петър Стефанов, председател на Регионалната структура на хотелиерите и ресторантьорите във Велико Търново.
По думите му само в областния център Велико Търново над 3000 души в момента са без работа, това са хора, които работят в ресторанти, хотели, заведения за бързо хранене, кетъринг услуги, туроператорски фирми, компании за доставка и други.
Заради мерките за предотвратяване на коронавируса, те са в неплатен отпуск по принуда. За да ги запазим и да работим с тях и след кризисната ситуация, даваме месечни аванси, но се надяваме на подкрепа от държавата, посочи Стефанов.
Той отбеляза, че държавата трябва да поеме 75 процента от заплатите, както е в Италия и други страни от ЕС, защото предвидените сега компенсации от 60 процента ще принудят работодателите да освободят част своя персонал и той да отиде на трудовата борса.
По думите му, за да се реши въпросът е нужен не само пакет от спешни мерки, но те трябва да са адекватни и свързани с прогнозата, че след като заведенията, хотелите, малкият и среден бизнес заработят отново, те няма да "преливат" от клиенти, тъй като цялостната покупателна способност на хората ще е намаляла.
Освен помощите от ЕС, средствата от различни резерви и буферни финансови механизми, от бранша са на мнение, че най-пряката помощ ще бъде намаляването на ДДС ставките от 20 на 9 процента.
След извънредното положение, това няма да увеличи приходите, но ще даде въздух за изплащане на заплатите на хората от бранша, подчерта Стефанов.
/МХ/