В сливенското село Глушник "Трифон Зарезан" ще бъде празнуван с конкурс за най-добро вино

В сливенското село Глушник "Трифон Зарезан" ще бъде празнуван с конкурс за най-добро вино

BOBSTH 17:22:01 13-02-2020
PP1718BO.017
с. Глушник - "Трифон Зарезан" - винопроизводство

В сливенското село Глушник
"Трифон Зарезан" ще бъде празнуван
с конкурс за най-добро вино


Сливен, 13 февруари /Велина Василева, БТА/
В сливенското село Глушник "Трифон Зарезан" ще бъде празнуван с конкурс за най-добро вино, а най-изкусният производител ще бъде провъзгласен за Цар на виното. Това съобщи на БТА кметът на селото Димитър Петков.
Ще има дегустация на вино с професионални енолози. По думите на кмета, в землището на Глушник има над 3000 декара лозя, като характерни за региона са сортовете "Мискет", "Ркацители", "Каберне" и "Мерло", и специфичната за Сливенско "Шевка". Според него, този рядък сорт се отглежда само в землищата на сливенските села Глушник и Ковачите.
"Старите сортове, които отглеждаме в Глушник, специално белите вина, не отстъпват по нищо на налаганите напоследък френски сортове, смята той. Майсторлъкът си го имат местните производители, защото тук открай време, от тракийско време, се произвежда грозде. Глушник е перлата на този слънчев регион, от Казанлък до Бургас, защото в нашето село гроздето прави най-хубав захарен градус. Който е опитал вино от Глушник, винаги ще повтори".
Според Петков сушавото досега време няма да попречи на лозовите насаждения. Стопаните очакват пролетните дъждове да допринесат за доброто им състояние. Миналата година е била добра, припомня си той, с изключение на градушка в края на април, която е унищожила между 10 и 30 процента в различни масиви. Заради честите валежи впоследствие се е наложило да направят повече пръскания срещу вредители, което е утежнило бюджета на стопаните. Гроздето е било с много добро качество.
По думите на кмета, обаче, от години местните лозари срещат проблеми с реализацията на продуктите, защото гроздето не се изкупува от винпромите. Купували го предимно хора, които го ползвали за домашно производство. Големите винпроми използвали вносно грозде, на много по-ниски цени, от Румъния, Молдова и Северна Македония. Местните производители смятат, че това обрича на гибел българското лозаро-винарство.

/ПП/