Силистра се включи в националната кампания "Ден на революцията в храненето"

Силистра се включи в националната кампания "Ден на революцията в храненето"

BOBSTH 06:33:01 18-05-2019
AM1704BO.016 06:33
Силистра - хранене - национална кампания

Силистра се включи
в националната кампания
"Ден на революцията в храненето"


Силистра,18 май /Пеню Николов, БТА/
Силистра се включи в националната кампания "Ден на революцията в храненето" на фондация "За храната", съобщиха от местното представителство на организацията. Образователната кампания "Ден на революцията в храненето" има за цел да стимулира консумацията на повече плодове и зеленчуци за сметка на т.нар junk храни /боклучиви храни/. Тази година мотото е "Не яж боклуци, яж зеленчуци".
Фондация "За храната" е неправителствена организация в обществена полза, учредена на 1 юни 2017 година от български родители. Към нея функционира експертен консултативен съвет, в който членуват доказани експерти по хранене и диететика и лекари. Във фондацията работят безвъзмездно около 20 доброволци.
По данни на РЗИ - Силистра за резултатите от систематичния здравен контрол и извършената оценка на храненето на децата и учениците в организираните колективи на област Силистра през миналата година са проверени общо 120 обекта - детски ясли, детски градини, училищни столови и училищни бюфети. В 30 детски градини, 7 училищни столови и 5 училищни бюфета са извършени оценки на здравословното хранене. При приготвянето на храната се използва Сборник с рецепти за здравословно хранене на децата за съответната възраст и на учениците. Зареждането с хранителни продукти се извършва от фирми, избрани от общините чрез обществени поръчки, което невинаги е в съответствие с изискванията за осигуряване на необходимия продуктов набор съгласно наредбите, смятат специалистите.
В училищата на община Силистра храната се доставя в еднократни опаковки, тъй като не са осигурени условия за затопляне на храната, нито трапезна посуда и прибори за многократна употреба. Нарушен е основен принцип на добрите производствени и хигиенни практики - готовата храна да се транспортира в термофорни съдове, при необходимия температурен диапазон на приготвената храна, за който да се спазва документална проследимост, смятат специалистите. Според тях еднократните опаковки се деформират от високата температура на готовата храна и носят риск за здравето на децата, а продължителното съхранение при неприемливи условия носи риск и от хранителни отравяния.
При проверките в детските градини изготвените дневни и седмични менюта често не съответстват на здравословните изисквания. При проверките е установено, че не се спазват среднодневните продуктови набори за плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти и богати на белтък храни (риба и бобови храни), не се предлага ежедневно салата от зеленчуци и мляко (кисело или прясно), не се предлага ежеседмично риба, предлагат се пържени храни. От лабораторните изследвания на взети проби готова храна е установено, че не се спазва ограничаването за сол и захар в ястията, не се спазва влагането на мазнини. Установени са и несъответствия от проверките в училищата. Има несъответствия на влаганите хранителни продукти (в по-малки количества), или не се влагат (подправки, мазнини), съобразно обявената рецепта от Сборника с рецепти. Не се предлагат ежедневно зеленчуци като салата към обяда, не се предлага ежеседмично риба, допуска се повторяемост на ястията в седмичното меню, предлагат се пържени храни (риба, кюфтета, мекици или филии), сочат проверките.
От лабораторните изследвания на взети проби готова храна е установено, че не се спазва ограничаването за готварска сол в ястията, не се спазва влагането на мазнини в ястията.
В ученическите бюфети не се предлагат 100 процента натурални плодови и зеленчукови сокове, тестени закуски и хлебчета за сандвич от пълнозърнесто брашно, плодове. При проверките в училищата на община Силистра е установено, че не се предлага тристепенно меню за обяд (супа, основно ястие, десерт), който трябва да бъде не по-малко от 30 процента от целодневния енергиен прием, не се постига нормата за среднодневен енергиен прием, съответстващ на препоръчителната норма за обедно хранене, ежедневно не се предлага на учениците поне по една от следните групи храни - плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти, храни богати на белтък, не се предлагат пълнозърнести храни (хляб, ориз, макаронени изделия и др.). Освен това храната не се доставя в термофорни съдове, осигуряващи съхранението й при температура над 63рС до нейното сервиране и не са осигурени разливочни и подходящи трапезна посуда и прибори за сервиране на доставяната храна в столова, сочат проверките.
/АМ/