В Стария Пловдив започна Дефиле "Вино и гурме"

BOBSTH 12:41:01 11-05-2019
MM1239BO.024
Пловдив - "Вино и гурме" - начало
В Стария Пловдив започна Дефиле "Вино и гурме"
Пловдив, 11 май /Таня Благова, БТА/
За пети пореден път Стария Пловдив е домакин на Дефиле "Вино и гурме". Символично пролетният сезон на виното бе открит от зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева и с богата музикална програма на Ансамбъл "Елика" в подножието на Стария град.
Ценя високо последователната ви работа и енергията, с която реализирате инициативи, като това, които допринасят за развитието на туризма в региона и за развитието на сектора на национално ниво, с тези думи се обърна към организаторите Ирена Георгиева. Тя допълни, че министерството ще подкрепя всички инициативи, които влияят положително за развитието на туризма в страната и утвърждават България, като целогодишна туристическа дестинация. На официалния старт на петото издание на Дефиле "Вино и гурме" присъстваха още кметът на Пловдив Иван Тотев, председателят на Общинския съвет Савина Петкова, както и организаторите от Съвета по туризъм Пловдив.
През двата фестивални дни /днес и утре/ посетителите могат да се запознаят отблизо с историята на Пловдив и културата на виното и храната. Винопроизводителите представят, в неповторимата възрожденска атмосфера на ресторантите, музейните къщи и галериите на Старинен Пловдив, своите подходящи за сезона вина, а ресторантьорите - най-добрите ястия за тях. За удобство на гражданите във всяка от локации се продават карнетки с жетони, заедно със стъклени чаши, гравирани с логото на фестивала.
Специално подбраната за събитието дегустационна комисия определи победителите в конкурса за перфектната комбинация на вино и храна. Това е гъши дроб върху брускети със сладко от люти чушки съчетано с бяло вино "Дюс шардоне" от 2016 година. Присъдени са още награди за второ и трето място, както и специалната награда за студентите от катедра "Хранене и туризъм" към УХТ за комбинация за роле от Ементал с мус от сирена и сушени плодове, съчетано с розе памид, мерло, каберне совиньон от 2016, каза председателят на комисията проф. Йорданка Алексиева.
За събитието организаторите са подготвили и лимитирана серия на Plovdiv City Card - Дефиле "Вино и гурме" /24 или 72-часова карта/, която предоставя на посетителите осем дегустации на вино и подаръчен комплект, включващ: брандирана стъклена чаша, държач и торбичка за две бутилки вино. И още безплатен вход за 10 музея и галерии, отстъпки до 20 процента в обекти из целия град, мобилно приложение и навигатор, както и карта на града. По време на фестивала се презентира и услугата "Пловдив Сити Консиерж", която е дигитален помощник за чуждестранните туристи и посетителите на Пловдив в Месинджър на английски език.
В петото издание на Дефиле "Вино и гурме" участват 20 изби и 12 производители на храни. Фестивалът се организира от Съвет по туризъм - Пловдив и община Пловдив със сътрудничеството на ОИ "Старинен Пловдив" и Университет по хранителни технологии - Пловдив.
/ММ/