Модерна българска кухня ще представят претенденти за Националната кулинарна купа 2019 в Пловдив

Модерна българска кухня ще представят претенденти  за Националната кулинарна купа 2019 в Пловдив

BOBSTH 11:19:01 17-04-2019
GI1118BO.013
Пловдив - Международен панаир - кулинария

Модерна българска кухня ще представят претенденти за Националната кулинарна купа 2019 в Пловдив


Пловдив, 17 април /Дима Шопова, БТА/
Ястия от ориз в гювече ще приготвят участниците в дисциплината "Нов прочит на българската кухня", която се включва за първи път в турнирите за Националната кулинарна купа. Над 120 майстори ще покажат своите умения на 19 и 20 април тази година на състезанието, което ще се проведе в Международен панаир Пловдив. Това съобщиха от пресцентъра на панаира.
Готвачите ще се борят за титлите "Най-добър кулинарен отбор" и "Най-добър готвач". В първия кръг отборите ще приготвят предястие от патешко филе, основно ястие с червено месо и десерт от сметана, череши, шоколадов блат, черешова ракия или ликьор. Индивидуалните състезатели трябва да се справят с рибно предястие и основно ястие от червено месо. Вторият кръг е с название "Черна кутия" и участниците имат само 15 минути да измислят рецепта и 90 минути, за да представят на журито тристепенно меню.
Състезанието включва и приза "Най-добър сладкар", за която титла майсторите трябва да приготвят сватбена торта на тема "Лавандула и люляк". Сладкарите ще минат през четири тура, сред които са изработване на шоколадова скулптура на тема "Опазване на околната среда" и направа на веган десерти.
Програмата на изданието включва шампионат за пица, индивидуална надпревара "телешко", както и Панорама на професионалното образование. Взискателно жури ще оценява и вкуса, и аранжировката на ястията, които ще сътворят претендентите за шампионските титли.

/ГИ/