Риск за безопасността на храните е количеството влагани компоненти и отразяването им на етикета, според експерт

Риск за безопасността на храните е количеството влагани компоненти и отразяването им на етикета, според експерт

BOBSTH 14:28:01 18-10-2018
RM1427BO.023
Варна - стокознание - годишнина

Риск за безопасността на храните е количеството влагани компоненти и отразяването им на етикета, според експерт


Варна, 18 октомври /Мила Едрева, БТА/
Рискът за безопасността при храните идва най-често от количеството на влаганите компоненти и дали са коректно отразени върху етикетите и маркировките, каза днес за БТА доц.Събка Пашова, ръководител на катедра "Стокознание" при Икономическия университет във Варна. По думите й за потребителите може да са опасни и тъканите, облеклата и обувките в зависимост от това какви оцветители са ползвани и дали вложените материали са с нужния клас безопасност. Според експерта рискова група са и пластмасовите опаковки, особено когато са в контакт със стоките.
Проблемите, свързани със състава, качеството, безопасността и начина на съхранение на стоките, бяха част от темите на 13-а научна конференция с международно участие, която започна днес в Икономическия университет във Варна. Форумът е посветен на 70-годишнината на специалността "Стокознание" в учебното заведение.
Бъдещото развитие на стоковедната наука е в посока прилагане на модерните технологии и устойчивото развитие на сектора, допълни Пашова. По думите й бизнесът става все по-активен и търси взаимодействие с научните лаборатории в университета, като участва включително и при разработването на учебните програми. Катедрата си партнира успешно и с Агенция Митници, каза още Пашова и уточни, че студентите се запознават с най-актуалните проблеми в стокознанието, както и с всички актуални промени в законодателството на национално и общностно ниво.

/РУМ/